Executivul interimar condus de Viorica Dăncilă a alocat, prin Hotărâre de Guvern, 400 de milioane de lei pentru finanțarea Programului Național de Dezvoltare Locală.

Vicepremierul Daniel Suciu a explicat, la finalul ședinței de Guvern, că Executivul PSD ar fi vrut ca alocarea să fie făcută printr-o rectificare bugetară, dar acest lucru nu mai este permis deoarece Guvernul a fost demis prin moțiune de cenzură și acum doar asigură interimatul până la instalarea unui nou guvern.

Sursa celor 400 de milioane de lei - care vor acoperi facturile pentru proiecte deja executate și recepționate de primării - este Fondul de rezervă bugetară, iar Daniel Suciu, care este și ministrul dezvoltării regionale, a spus că Guvernul va încerca să mai aloce în acelkași scop alte 600 de milioane de lei într-o ședință ulterioară.

PSD tocmai și-a impus voința în ședința Birourilor permanente reunite ale celor două Camere ale Parlamentului, mutând validarea Guvernului condus de Ludovic Orban săptămâna viitoare, în contextul în care PNL ar fi vrut ca un vot final să aibă loc miercuri, 30 octombrie.

„Continuăm să sprijinim comunitățile locale cu fondurile necesare finanțării proiectelor de dezvoltare, precum și unei bune funcționări administrative. Aceste investiții așteptate de cetățeni înseamnă modernizarea și reabilitarea grădinițelor, școlilor sau altor obiective sociale, drumuri mai bune, rețele de alimentare cu apă sau canalizare. Românii au dreptul la o viață mai bună, iar confruntările politice nu trebuie să ducă la sincope în implementarea acestor proiecte de investiții sau la întârzieri în plata facturilor pentru lucrările deja realizate”, a explicat premierul demis Viorica Dăncilă motivul pentru care Guvernul a decis aprobarea alocării fondurilor necesare pentru finanțarea Programului Național de Dezvoltare Locală, etapele I și II.

Însă, potrivit Legii finanțelor publice, fondul de rezervă ar trebui folosit pentru cheltuieli neprevăzute, cum ar fi, spre exemplu, plata ajutoarelor în caz de calamități.

Vicepremierul Daniel Suciu a spus că fondurile din Fondul de rezervă sunt aproape de zero acum, dar că acest fond poate fi alimentat, și golit, pe tot parcursul anului, astfel că există speranța că vor mai exista bani pentru o nouă rundă de alocări către primării.

Suciu a spus și că PNDL nu este un program pentru baroni locali și nici pentru primăriile PSD și că banii au fost distribuiți indiferent de culoarea politică a primarilor.