Guvernul a adoptat miercuri un proiect de lege pentru interzicerea achiziționării de către autoritățile publice a programelor antivirus din Rusia.

Proiectul, inițiat de Ministerul Digitalizării, stabilește cadrul juridic și instituțional în vederea interzicerii achiziționării și utilizării de către autoritățile și instituțiile publice a produselor și serviciilor software de tip antivirus provenind direct sau indirect din Rusia sau de la un operator economic aflat sub controlul direct sau indirect al unei persoane fizice sau juridice din Federația Rusă.

Legea prevede și sancțiuni pentru autoritățile publice și locale care nu respectă prevederile. Amenzile vor fi cuprinse între 50.000 și 200.000 de lei.

Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat la debutul ședinței de Guvern că, în ceea ce privește produsele și serviciile actuale, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a legii, acestea vor trebui deconectate, dezinstalate de la rețelele și sistemele informatice ale autorităților și instituțiilor publice de la nivel central și local.