UPDATEGuvernul își asumă răspunderea în Parlament pe pachetul privind "reforma statului"

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat joi că își asumă răspunderea în Parlament, cu mandatul pe masă, pe pachetul legislativ prin care Guvernul vrea să reformeze aparatul bugetar.
"Guvernul își va asuma răspunderea în fața Parlamentului pe pachetul legislativ care vizează reforma aparatului de stat, echilibrarea fiscală și cele pentru combaterea evaziunii. Îmi voi pune mandatul pe masa Parlamentului pentru reforme și dreptate socială. Trebuie să separăm apele și românii să vadă cine vrea cu adevărat să facă reforme și să ducă această țară înainte și cine se opune și luptă pentru privilegii și marile averi. Eu cred că aceasta este calea și vă anunț că voi merge înainte cu toată fermitatea", a spus Ciolacu, joi, înainte de ședința de Guvern.
Marcel Ciolacu a afirmat și că "debandada bugetară" trebuie oprită, pentru că risipa, evaziunea fiscală și ocolirea taxelor sunt "frâna care țin pe loc dezvoltarea României".
"Așa cum am promis de la început, acest Guvern este al României și, în această logică, vom pune România pe primul loc. Avem nevoie de o Românie decentă și echitabilă pentru toți. Pentru asta trebuie să oprim debandada bugetară, să facem un sistem fiscal echitabil și să luptăm în mod real cu evaziunea. Risipa, evaziunea și ocolirea taxelor cumulate sunt frâna care țin pe loc dezvoltarea României. Din punctul meu de vedere nu mai putem continua așa. Miliarde de euro ajung în buzunarele unor șmecheri sau sunt risipite cu instituții care se calcă pe picioare, în loc să fie folosite pentru drumuri, spitale și școli", a mai afirmat prim-ministrul.
Acesta a adăugat că discuțiile din ultimele săptămâni au arătat clar că avem nevoie de reforme profunde.
"Am văzut vociferări, chiar și atacuri din partea unor ipocriți care au uitat ce obligații au pus cu mâna lor în PNRR și acum vin și le critică", a mai continuat el.
Marcel Ciolacu a reiterat că nu va ceda "un milimetru", indiferent de presiunile celor din sistem.
"Voi merge până la capăt cu echipa guvernamentală pentru a tăia risipa și pentru ca toți să plătească ceea ce se cuvine în această țară", a comentat Ciolacu.
Premierul a transmis că "nu mai poate fi o regulă pentru cei bogați și companiile privilegiate, și alta pentru oamenii obișnuiți care muncesc".
"Nu mai putem continua așa. Da, dacă îmi permiteți, aș vrea să luăm puțin de la noi, cei cu putere de muncă și de la cei care fac foarte mulți bani și pentru a da și la pensionari, care au muncit o viață și la cei aflați în nevoie. Cred că acesta e modul corect în care un stat trebuie să se comporte în fața cetățenilor săi", a mai explicat acesta.
+++
Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, a declarat, pentru News.ro, că decizia angajării răspunderii de către Guvern a fost discutată, agreată și stabilită în Coaliție. El a precizat că motivul asumării răspunderii este unul cât de poate de pragmatic, pentru că ”suntem într-o situație de reală urgență pentru aplicarea măsurilor, ca să aibă efectul dorit în aceste ultime patru luni ale anului”.
”Decizia angajării răspunderii de către Guvern a fost discutată, agreată și stabilită în Coaliție. Singura posibilitate la îndemâna Guvernului pentru a modifica legi organice este prin angajarea răspunderii. Nu poți modifica astfel de acte normative prin Ordonanță de urgență, ci doar prin dezbatere parlamentară sau angajarea răspunderii. Or, în această situație de reală urgență în care ne aflăm, dezbaterea parlamentară a atâtor acte normative ar fi durat mult prea mult”, a explicat reprezentantul PNL.
Ionuț Stroe a mai arătat că ”motivul este unul cât de poate de pragmatic”.
”Suntem într-o situație de reală urgență pentru aplicarea acestor măsuri, astfel încât să aibă efectul dorit în aceste ultime patru luni ale anului”, a explicat liberalul.
Ce înseamnă asumarea răspunderii guvernamentale:
Angajarea răspunderii Guvernului asupra unui proiect de lege are drept particularitate faptul că proiectul nu mai urmează procedura legislativa prevăzută în regulamentele celor două Camere, acesta fiind supus unei dezbateri strict politice, având drept consecința menținerea în continuare sau demiterea Guverului în funcțiune prin retragerea încrederii acordate de Parlament și declanșarea, în condițiile Constituției, a proceduri pentru alcătuirea unui nou Guvern.
Angajarea răspunderii Guvernului asupra unui proiect de lege reprezintă o soluție extremă, la care poate recurge Guvernul atunci când, pentru adoptarea într-un timp scurt a proiectului, nici procedura de urgență și nici procedura ordonanțelor de urgență nu mai pot da rezultatele scontate.
Adoptarea unui proiect de lege, pe această cale, reprezintă nu numai o măsură de ocolire a regulilor procedurii legislative, dar și o modalitate ultrarapidă, generată de împrejurări excepționale, de adoptare a legii.
de esop 25 Aug 2023 09:43