Guvernul a decis joi să își asume răspunderea în fața Parlamentului pentru modificarea legislației electorale, în sensul alegerii primarilor în două tururi, a anunțat premierul Ludovic Orban la începutul ședinței Executivului.

UPDATE

Premierul Ludovic Orban a declarat că prin angajarea răspunderii Guvernului pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin a făcut "o mică nerespectare a înțelegerii cu UDMR", dar procedura îi dă dreptul formațiunii să reacționeze și nu este "neapărat real" faptul că sistemul cu un singur tur ar fi mai avantajos pentru Uniune.

Ionel Dancă, șeful Cancelariei premierului, a declarat că românii își doresc alegerea primarilor în două tururi, astfel că Guvernul își asumă toate riscurile, inclusiv pe cel al unei moțiuni de cenzură.

”Au venit cu asumare pe două tururi. O să depunem o moțiune de cenzură împreună cu primii parteneri, grupul UDMR. Vă spun că va trece această moțiune de cenzură. Nu avem alt obiectiv decât să treacă aceasta. Ei sunt ferm convinși că din acest moment vom intra în anticipate. Nu vom intra în anticipate. Vom demonstra că avem capacitatea de a crea o nouă majoritate parlamentară. O singură condiție avem. Să nu ne cereți să promovăm o propunere de prim-ministru. Vom căuta o propunere cu aliații noștri la acest demers să fie alta decât din interioriul PSD", a declarat liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, la Slatina.

UDMR va vota o moțiune de cenzură depusă după angajarea răspunderii Guvernului pentru alegerea primarilor în două tururi, a declarat pentru HotNews.ro, președintele Uniunii, Kelemen Hunor.

Președintele PRO România, Victor Ponta, a declarat că angajarea răspunderii de către Guvern s-ar putea să pice la Curtea Constituțională, deoarece sunt mai puțin de șase luni până la alegerile locale.

"Salut decizia guvernului de a-și angaja răspunderea pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi. De doi ani de zile, USR a solicitat constant guvernelor României să facă acest lucru. De altfel, aceasta a fost una dintre principalele condiții în baza cărora cabinetul actual a primit voturile noastre la învestitură. Acordul politic semnat atunci mai are și alte puncte a căror rezolvare o așteptăm", a scris liderul USR, Dan Barna, pe Facebook.

Angajarea răspunderii Guvernului pe alegerea primarilor în două tururi de scrutin este un demers "curajos", pe care PMP îl va susține în Parlament, a declarat joi, pentru Agerpres, președintele partidului, Eugen Tomac.

+++

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a cerut introducerea pe ordinea de zi suplimentară a proiectului de lege privind alegerea primarilor în două tururi.

Ulterior, premierul a spus: "PNL susține alegerea primarilor cu jumătate plus unul dintre cetățenii care își exprimă votul. (...) Am luat decizia de a ne angaja răspunderea în fața Parlamentului pe proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi".

Ludovic a mai afirmat că "e timpul să facem ce vor oamenii", iar asta îi va deranja pe "cei care sunt la butoanele Parlamentului".

"Guvernul are obgliația de a interveni acolo unde lucrurile nu funcționează corect", potrivit prim-ministrului.

+++

Președintele Klaus Iohannis a anunțat miercuri că Guvernul va promova "în scurt timp" o legislație pentru alegerea primarilor în două tururi, adăugând că aceasta este "soluția cea mai bună".