România este țara din Europa Centrală și de Est care a adoptat în anul 2022 cele mai multe acte normative, majoritatea inițiate de Guvern.

Executivul menține tendința de a guverna prin ordonanțe, începută în contextul pandemiei. Situația este asemănătoare și în restul țărilor din Europa Centrală și de Est, potrivit unui studiu al Grayling AcTrend.

Studiul a analizat schimbările legislative din România, Bulgaria, Serbia, Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia și Croația, în perioada 1 ianuarie 2022 – 31 decembrie 2022. 

Studiul mai arată că, în comparație cu media perioadei 2013-2017, se înregistrează o creștere cu 14% a numărului de legi adoptate de țările din Europa Centrală și de Est.

În România, însă, evoluția este mult mai accelerată, în ultimii cinci ani fiind înregistrată o creștere medie de 30% a numărului de legi adoptate în Parlament.

Cea mai semnificativă creștere vine însă din nou pe zona actelor legislative date de Guvern.

Dacă până în 2019 Guvernul emitea în jur de 100 de ordonanțe anual, în 2020, pe fondul crizei generate de pandemie, numărul acestora a crescut de peste două ori. Astfel, în 2020 România a atins un record de 235 de ordonanțe, care reprezintă aproximativ 80% din totalul de 298 de legi aprobate în Parlament în acel an, transformând Guvernul în principala putere legislativă.

Însă, potrivit AcTrend această creștere înregistrată în 2020 în contextul excepțional al pandemiei s-a menținut și în anii care au urmat. 

Anul 2022, marcat de începerea războiului din Ucraina, inflație și creșterea prețurilor la energie, a favorizat din nou un număr ridicat de ordonanțe emise de Guvern, acestea ajungând la 229, în timp ce numărul total de legi adoptate de Parlament a fost de 385.

Dintre cele 385 de legi, 10% sunt proiecte de adoptare a altor ordonanțe emise de Guvern în anul 2022.

Evoluții interesante au fost identificate și în ceea ce privește domeniile vizate de actele normative. Astfel, pe parcursul anului trecut, România a înregistrat un număr-record de 140 de acte normative privind domeniul "afaceri generale”. Numărul este aproape egal cu totalul actelor normative care se adoptau la nivelul întregii regiuni înainte de pandemie.

România este pe primul loc în regiune și în privința actelor normative privind domenii specifice de activitate precum sănătatea (47), energia (42), finanțele (31), IT&C (26) și agricultura (21). Aproape trei sferturi din legile cu impact asupra afacerilor au fost adoptate prin procedură de urgență, cu precădere în domeniile energiei și sănătății (88%), sectoare de importanță strategică în special în momente de criză sanitară și geopolitică precum perioada 2020-2022.