Guvernul va aproba joi majorarea cu 5 lei a unui tichet de masă, pentru că suma de 30 de lei este "mică pentru a asigura o masă decentă".

Astfel, printr-o OUG de modificare a art.14 al Legii nr. 165/2018, Guvernul stabilește valoarea unui tichet de masă de până la 35 lei/tichet masă/zi, începând cu data de 1 august 2023, respectiv 40 lei/tichet masă/zi, începând cu data de 1 ianuarie 2024.

"Valoarea tichetelor de masă din ultimele două semestre (respectiv semestrul II al anului 2022 - prezent) nu a înregistrat nici o creștere, deși prețul alimentelor cât și al utilităților au crescut semnificativ, astfel încât în prezent, valoarea unui tichet de masă care este de 30 lei, este mică pentru a asigura o masă decentă pe parcursul unei zile de lucru", se arată în nota de fundamentare a proiectului.

La începutul ședinței de Guvern, premierul Marcel Ciolacu a anunțat majorările, adăugând că "este un gest cât se poate de firesc, ținând cont de inflație".

În luna aprilie, Ministrul Finanțelor de atunci, Adrian Câciu, a prezentat propunerea de a mări cuantumul tichetelor de masă pentru bugetari la 35 de lei sau la 40 de lei. Discuția a avut loc la reuniunea Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social de la Guvern.

"În privința modificării valorii nominale a tichetelor de masă, ministrul Finanțelor a prezentat propunerea de a mări cuantumul acestora la 35 de lei sau la 40 de lei. Ambele propuneri urmează a fi analizate în forurile statutare ale  organizațiilor patronale, urmând ca decizia să vizeze aplicarea noii valori nominale de la 1 iulie", spunea Guvernul în aprilie.