Executivul merge înainte cu creșterea salarială de 10% în două tranșe pentru anumiți bugetari, iar premierul Marcel Ciolacu a declarat că vrea "structuri de personal mai suple" la Parlament și Guvern.

UPDATE

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a declarat la finalul ședinței că un amendament la proiect prevede o creștere inițială cu 5% comparativ cu salariile din luna mai. În forma inițială, creșterea de 5% se raporta la salariile din decembrie 2023. 

Întrebat dacă există șansa ca Guvernul să mai crească salariile sau riscă să intre în alegeri cu proteste, Constantin a spus că "este o întrebare cu mai multe fațete, care mi-ar da posibilitatea să fug, dar n-am să o fac".

"Cred că premierul a comunicat deja public faptul că, în urma unei atente consultări cu Ministerul de Finanțe s-a stabilit o anvelop totală pe care bugetul României și-o poate permite în această clipă pentru majorări salariale de acest gen. V-am comunicat cifra estimată. - 1,2 miliarde de lei pentru anul în curs și că aceasta este oferta mai mult decât deschisă și transparentă", a explicat acesta.

El a mai spus că reacția nemulțumiților urmează să se vadă după ce "veste ajunge la dumnealor".

Despre faptul că statul nu precizează sursa banilor pentru majorările salariale, purtătorul de cuvânt al Guvernului a spus că nu poate preciza sursa de finanțare, dar "sigur o cunoaște ministrul Finanțelor".

+++

"Începem prin a rezolva unele inechități existențe în rândul personalului bugetar. Aprobăm majorare salarială de 10% în două tranșe, în iunie și septembrie, pentru mai multe categorii de salariați din administrația centrală și locală. Vorbim în special despre angajații din cultură, de la Registru Comerțului, agențiile de mediu și funcționarii din primăriile sub 20.000 de locuitori. Sunt zone rămase în urmă cu salarizarea față de restul bugetarilor și este corect să luăm o decizie în raport cu cât permit finanțele țării în acest an", a declarat Marcel Ciolacu la debutul ședinței de Guvern.

El a mai spus că văzut că există nemulțumiri față de această majorare, considerată prea mică și "chiar în Guvern sunt angajați care protestează, susținând că muncesc prea mult pentru "o mie și ceva de euro pe lună".

"Cred că atât la Guvern, cât și la Parlament și în alte zone ale administrației centrale și locale putem găsi soluții pentru structuri de personal mai suple. Din economiile făcute pot fi mărite apoi salariile celor care merită și ministerele restante trebuie să finalizeze reorganizarea până pe 30 iunie, ca să reducem numărul bugetarilor, cum s-a întâmplat în fiecare lună din acesta an", a mai spus el.

Chiar în timp ce susținea declarații, angajații din Aparatul de lucru al Guvernului au declanșat un un protest spontan cu încetarea activității pentru a-și manifesta nemulțumirea față de majorările salariale avansate de Executiv, a declarat joi pentru Agerpres liderul Sindicatul Angajaților din Aparatul de Lucru al Guvernului (SAALG) Noni-Emil Iordache.

Protestul se desfășoară începând cu 10.45, în alveola de pe strada Paris, lateral cu intrarea B a Palatului Victoria.

Reamintim și că sindicatele funcționarilor publici din Senat și Camera Deputaților transmit că nu sunt de acrod cu planul Guvernului de a majora salariile bugetarilor cu 10%, în două tranșe. Același mesaj l-au transmis și angajații Guvernului.