Controversata OUG privind testarea antidrog în trafic și care a enervat șoferii este modificată de Executiv.

La debutul ședinței de Guvern, premierul Marcel Ciolacu a spus că modificarea se referă în special la suspendarea permisului de conducere până la finalizarea testelor antidrog în laboratoarele de medicină legală.

"Dacă rezultatul nu vine în maxim 72 de ore, șoferii primesc carnetele înapoi. Am cerut Ministerului de Interne să țină cont de observațiile societății civile pentru că așa este firesc. Dacă statul nu are capacitatea administrativă de a rezolva problema testării într-un termen rezonabil, nu trebuie să-i pedepsim pe români. Măsurile luate pentru a preveni dramele cauzate de consumul de droguri la volan sunt foarte importante, dar nu pot afecta drepturile și libertățile cetățenești", a spus premierul.

Ciolacu a mai explicat și că se va monitoriza foarte atent în continuare problema testării antidrog.

"Doar așa putem preveni tragedii precum cea de la 2 Mai. Ministerele Sănătății și Afacerilor Interne vor prezenta lunar o analiză comună despre capacitatea de respectare a termenului de 72 de ore. Pregătim inclusiv norme privind recoltarea, depozitarea și transportul mostrelor în vederea testării antidrog, vor fi gata în 5 zile de la intrarea în vigoare a ordonanței de urgență de azi", a continuat el.

Ciolacu l-a "înțepat" pe ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, afirmând că speră că acesta "și-a învățat lecția și, în viitor, nu va mai pune căruța înaintea cailor".

+++

Potrivit notei de fundamentare a proiectului, citată de G4Media, în scopul reducerii timpilor de așteptare a rezultatelor analizelor toxicologice, se stabilește un termen de maximum 72 de ore pentru realizarea acestora în vederea constatării prezenței sau absenței substanțelor psihoactive în organism sau a alcoolului în sânge și comunicarea acestora de către instituțiile de medicină legală către structurile Poliției Române. Se are în vedere calcularea termenului de la momentul finalizării procedurilor de recoltare a mostrelor biologice.

„Această procedură vizează mostrele biologice recoltate de la persoanele care refuză sau nu pot să se supună testării în vederea stabilirii consumului de substanțe psihoactive ori a concentrației de alcool în aerul expirat sau de la persoanele testate cu un mijloc tehnic certificat care a indicat prezența în organism a unor substanțe psihoactive”, se menționează în document.

De asemenea, în vederea monitorizării demersurilor întreprinse pentru realizarea scopului menționat, prin proiect se stabilește ca Ministerul Sănătății și Ministerul Afacerilor Interne să prezinte, lunar, Guvernului o analiză comună cu privire la capacitatea de respectare a termenului de maximum 72 de ore și la măsurile adoptate în acest sens.

„În mod corelativ, prin proiect se propune ca permisul de conducere retras potrivit art.38 alin.(5) din OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, cu modificările și completările ulterioare, să fie restituit în baza buletinului de analiză toxicologică prin care s-a stabilit absența în organism a substanțelor psihoactive sau a alcoolului în sânge, după caz, ori la împlinirea termenului de 72 de ore de la momentul finalizării procedurilor de recoltare a mostrelor biologice, dacă nu a fost comunicat un astfel de buletin”, se notează în actul normativ.

Totodată, prin proiect se propune, pentru identitate de tratament, ca, în situația în care permisul de conducere a fost reținut în temeiul art.111 alin.(1) lit.b) din OUG 195/2002, republicată, cu modificările și completările ulterioare, pentru săvârșirea infracțiunii de conducere a unui vehicul sub influența unor substanțe psihoactive, prevăzută la art.336 alin.(2) din Codul penal, ca urmare a testării cu un mijloc tehnic certificat care a indicat prezența în organism a unor substanțe psihoactive, acesta să se restituie în baza rezultatului analizei mostrelor biologice prin care s-a stabilit absența în organism a substanțelor psihoactive ori la împlinirea termenului de 72 de ore de la momentul finalizării procedurilor de recoltare a mostrelor biologice.

Având în vedere că demersul vizează stabilirea unor măsuri pentru reducerea timpilor de așteptare a rezultatelor analizelor toxicologice, se propune ca măsurile stabilite prin acest act normativ să fie aplicabile și persoanelor ale căror permise de conducere au fost retrase sau reținute în aceleași situații, cu precizarea că termenul de 72 de ore să fie calculat de la data intrării în vigoare a acesteia din urmă, mai prevede proiectul.