Un proiect depus de USR privind transparența în cheltuirea banilor publici pentru deplasările externe ale oficialilor a primit vineri aviz negativ din partea Guvernului.

Formațiunea îl acuză pe premierul Marcel Ciolacu de faptul că nu vrea ca românii să afle câți bani cheltuie Klaus Iohannis pe deplasările externe.

„Nu înțeleg de ce premierul Ciolacu refuză să lăsăm românii să afle câți bani sunt cheltuiți de aleși pentru călătoriile externe. Cetățenii au dreptul să cunoască costurile călătoriilor lui Klaus Iohannis, fie că vorbim de întâlnirea cu viceprimarul din Rio de Janeiro sau călătoria în Japonia cu o aeronavă de oligarhi. Cu escală la Sibiu. Transparența ar trebui să fie o normă într-o democrație sănătoasă, nu o excepție", a declarat deputatul USR Ionuț Moșteanu, inițiatorul proiectului. 

USR-istul a depus un proiect de lege menit să elimine clasificarea, ca secrete de serviciu, a informațiilor legate de cheltuirea banilor publici pe deplasări externe, cu excepția cheltuielilor legate de securitatea națională. 

Proiectul va intra în circuit Parlamentar, iar Moșteanu face un apel către toți parlamentarii PSD să voteze legea în Parlament.

Președintele Klaus Iohannis a efectuat, în 2022, 21 de deplasări externe care însumează cheltuieli de peste 16,6 milioane de lei.

Potrivit execuției bugetare publicate de Administrația Prezidențială pentru luna martie 2023, deplasările externe ale lui Iohannis au costat 10,385 milioane de lei, adică 2,1 milioane de euro. Suma reprezintă aproape 40% din întregul buget alocat deplasărilor externe.

Discuția despre costurile deplasărilor externe ale lui Klaus Iohannis a fost stârnită după ce Administrația Prezidențială a refuzat să comunice cât a costat vizita în Japonia, pentru care a fost închiriat un avion de lux de la o companie elvețiană.

Președintele a spus la un moment dat că toate cheltuielile sunt secrete pentru că "așa e legea".