Guvernul s-a reunit miercuri dimineață într-o ședință pentru a adopta relaxarea restricțiilor pe perioada Sărbătorilor. În același timp, premierul Nicolae Ciucă a solicitat identificarea măsurilor de care este nevoie în contextul valului 5.

"Vreau să discutăm elementele care sunt legate de ceea ce înseamnă pregătirea la nivelul Ministerului Sănătății și a celorlalte ministere care au spitale în subordine pentru valul 5. Am avut o discuție cu domnul ministru Rafila", a anunțat Nicolae Ciucă la începutul ședinței de Guvern.

Guvernul adoptă marți Hotărârea referitoare la prelungirea stării de alertă mai devreme, astfel ca noile relaxări să intre în vigoare începând cu 9 decembrie.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat: "Faptul că reglementate noi prevederi care prelungesc o oră programul diferitelor instituții care organizează evenimente, pe de-o parte, și s-a ridicat limita de circulație sau interdicția de circulație pe timpul nopții pentru anumite categorii de persoane, ar trebui să fie un factor încurajator și pentru respectarea strictă a măsurilor".

Citește și: Relaxarea restricțiilor de sărbători: fără carantină de noapte și fără mască pe stradă

El a explicat că acesta este lucrul cel mai important pe care ar trebui discutat în comunicarea publică, pentru că "înlesnirea unora dintre restricții trebuie să vină la pachet cu respectarea strictă a tuturor acestor prevederi și cred că trebuie să ne uităm și asupra cadrului legal care sancționează pe cei care nu respectă reglementările în acest moment și lucrul ăsta trebuie să fie foarte clar pentru toată lumea".

"Suntem de acord ca, mai ales în această perioadă, având în vedere contextul epidemiologic, să ne putem desfășura activitatea cu măsuri ușor relaxate și aduse la un numitor comun, adică s-a inclus în certificatul digital COVID și prevederea accesului pentru persoanele care sunt testate și e un lucru care este normal, este natural și pe care l-am discutat în repetate rânduri în perioada anterioară, dar foarte clar pentru toți proprietarii sau toți operatorii economici care trebuie să respecte legislația în ceea ce privește măsurile de protecție, în ceea ce privește gradul de ocupare al acestor instituții, trebuie să fie foarte clar că nu putem să avem niciun fel de toleranță la încălcarea regulilor", a punctat Rafila.

Alexandru Rafila a ținut să precizeze și că ideea este că autoritățile să țină lucrurile sub control și să nu apară un alt val COVID-19 val care să pună probleme greu surmontabile.

"În acest context, evaluăm la Ministerul Sănătății în momentul de față, capacitatea de răspuns la nivelul spitalelor. Avem un mecanism flexibil, adică în această perioadă ne preocupă accesul la servicii medicale pentru pacienții cu alte patologii pe măsură ce gradul de ocupare a spitalelor de către pacienții COVID a scăzut și facem lucrul acesta chiar în această săptămână. Dezvoltăm în același timp, împreună cu medicii de familie, un proiect care să permită testarea extinsă la nivelul medicilor de familie a tuturor persoanelor care sunt simptomatice sau care au fost contacți ai unor persoane infectate", a completat ministrul Sănătățiii.