UPDATE / VIDEOGuvernul a adoptat prelungirea stării de alertă/ Liber la mitinguri electorale și proteste
Guvernul s-a reunit luni într-o ședință în care a adoptat Hotărârea privind prelungirea stării de alertă cu 30 de zile. Potrivit șefului DSU, Raed Arafat, actul prevede și posibilitatea reluării adunărilor publice, dar cu cel mult 100 de persoane.
UPDATE Ședința de Guvern s-a încheiat, iar șeful DSU, Raed Arafat, a prezentat principalele prevederi.
Arafat a precizat că este recomandat ca alegătorii să își aducă propria mască în momentul în care se vor prezenta la secția de votare, arătând însă că se vor putea asigura măști și pentru cei care nu au. El a mai spus că masca va trebui dată jos în incinta secției de votare, pentru confirmarea identității alegătorului.
Întrebat dacă este bine ca alegătorii să își aducă și pix de acasă pentru a putea semna, el a replicat că este de preferat, pentru evitarea transmiterii infecțiilor.
În ce privește persoanele care refuză să poarte mască în secția de votare sau să o îndepărteze, în vederea confirmării identității, Arafat a declarat că, în astfel de situații, este posibil ca membrii comisiei de votare să-i refuze accesul.
Urna mobilă va ajunge în primul rând la persoanele care nu sunt bolnave de COVID-19, ulterior la cei carantinați sau izolați la domiciliu.
+++
"Am convocat ședința de Guvern pentru adoptarea Hotărârii privind prelungirea stării de alertă începând cu 15 septembrie și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata celor 30 de zile", a anunțat premierul Ludovic Orban la începutul ședinței.
Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a precizat că CNSU a adoptat prevederea prin care mitingurile electorale și demonstrațiile vor fi permise în limita a 100 de persoane, cu respectarea distanțării fizice, portul măștii și igiena mâinilor.
”Se vor permite demonstrațiile în limita a 100 de persoane în spații deschise, bineînțeles, dar aplicându-se aceleași reguli ca și pentru mitingurile electorale, adică portul măștii, distanțarea și celelalte aspecte generale de igienă. A mai fost aprobat un aspect referitor la Ministerul Culturii, în urma mai multor solicitări care au venit: excepția de la carantină a echipelor de filmare și a echipelor care sunt angrenate în producții în interiorul României și care vin, bineînțeles, din afară. Ele vor fi scutite de carantină. Oricum, erau scutite prin alt articol, care este articolul cu activitatea profesională, dar s-a dorit clarificarea acestui lucru, ca să limităm anumite proceduri birocratice prin care trebuiau acum să treacă", a spus Arafat la finalul ședinței de guvern.
De asemenea, în ziua votului pentru alegerile locale, alegătorii sunt obligați, pe lângă portul măștii și păstrarea distanței, să se dezinfecteze atât la intrarea în secție, cât și la ieșire.
Orban a cerut proceduri clare pentru persoanele infectate cu COVID-19 sau care au alte boli și care vor să voteze cu urna mobilă.
"Am văzut și e foarte bine ca urna mobilă să se deplaseze mai întâi la cazurile non-COVID, abia după să meragă la cei afectați, fie persoane de contact", a declarat Orban.
Totodată, la propunerea STS va fi introdusă posibilitatea ca alegătorii cu carte de indentitate să o introducă ei în fanta de la tabletă.
Raed Arafat a mai spus că au fost scoase de pe listă sporturile care nu se puteau desfășura până acum din cauza epidemiei cele de contact.
Comentarii