Guvernul și premierul își manifestă interesul ”deosebit” în legătură cu cazul familiei Bodnariu, ai cărei copii au fost încredințați în plasament temporar, pe motiv că sunt disciplinați fizic, a declarat, marți, Dan Suciu.

”Primul-ministru şi-a manifestat interesul deosebit în legătură cu evoluţia şi clarificarea cazului Bodnariu în contextul relaţiilor excelente pe care România le  are cu Norvegia (...) Interesul primului-ministru şi al guvernului este justificat de faptul că vorbim de cetăţeni români, membrii familiei, care acum se îndreaptă tot mai mult spre Ambasada României şi solicită tot mai mult implicarea autorităţilor româneşti”, a anunțat purtătorul de cuvânt al executivului, Dan Suciu.

Acesta a precizat că, în cursul zilei de marți va avea loc o întâlnire, la Ambasada României din Oslo, cu familia Bodnariu, cu ambasadorul român în Norvegia şi cu noul avocat desemnat din oficiu pentru a vedea care sunt paşii următori care pot fi făcuţi pentru clarificarea acestei situaţii.

Dan Suciu a subliniat că partea română înţelege că sunt anchete în curs derulate conform legislaţiei norvegiene, dar speră ”să fie informată cât mai rapid în legătură cu evoluţia acestor anchete”.

”Primul-ministru al României va urmări personal evoluţiile acestui caz şi doreşte să fie informat personal în legătură cu evoluţia aceasta”, a spus Suciu, adăugând că partea română face toate demersurile care pentru a contribui la lămurirea  situaţiei.

Astfel, în cursul zilei de miercuri, ambasadorul României la Oslo se va întâlni cu reprezentantul Ministerului norvegian al Copiilor, Egalităţii şi Incluziunii, întâlnire solicitată deja din luna noiembrie.

Purtătorul de cuvânt a reamintit că ministrul de Externe, Lazăr Comănescu, a  discutat, luni, cu Daniel Bodnariu, unchiul copiilor, care se află în România.

Totodată, Suciu a afirmat că premierul Dacian Cioloș face un apel la adresa autorităţilor norvegiene să perceapă dimensiunea sensibilă a subiectului la nivelul opiniei publice românești și internaționale.

O instanţă norvegiană a decis, pe 27 noiembrie 2015, încredinţarea în plasament temporar a celor cinci copii ai familiei Bodnariu, pe baza unor suspiciuni circumstanţiale de rele tratamente la adresa copiilor. Recursul acestei decizii nu s-a fixat încă. Familia a atacat în instanță hotărârea din 27 noiembrie. 

Decizia a fost luată în urma unei sesizări a directoarei școlii din satul Vevring, unde învață cele două fete ale lui Marius Bodnariu (cetățean român) și Ruth Bodnariu (cetățean norvegian).

Serviciul local de Protecție a Copilului a invocat ”disciplinarea fizică” a copiilor, în timp ce Marius și Ruth Bodnariu au admis mici "corecții fizice", precum palme la fund sau trasul de urechi, acuzând autoritățile norvegiene de reacție disproporționată față de gravitatea faptelor. 

Cazul a provocat ample dezbateri în România. Potrivit Mediafax, mii de persoane au protestat, vineri și duminică, în faţa ambasadelor Norvegiei din SUA, Canada, Irlanda, Spania, Marea Britanie şi Danemarca, în semn de susţinere a familiei Bodnariu.