Biroul de presă al Guvernului a transmis miercuri după-amiază că, în primele 8 luni ale acestui an, potrivit facturilor la energie electrică emise pentru Palatul Victoria, au fost economisiți 202.627,65 kWh față de aceeași perioadă a anului trecut.

În informarea de presă se mai arată că economia lunară a variat între 7.500-48.500 kWh.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a declarat miercuri că premierul Nicolae Ciucă a făcut un apel și către angajații Guvernului, cei care își derulează activitatea în Palatul Victoria, dar și către ministerele din cadrul Guvernului, să facă economie.

"Au fost o serie întreagă de exemple, știți și dumneavoastră, am prezentat și noi ce se întâmplă aici, la Palatul Victoria, dar și ministerele, la rândul lor, au întocmit propriile planuri de economisire. În privința Palatului Victoria, locul unde ne desfășurăm activitatea, pot să vă spun că au fost reduceri semnificative, cel puțin potrivit facturilor care au venit până acum aici și mă refer la cele care acoperă inclusiv luna august. Există economii pentru aceste opt luni ale anului pentru care există facturi emise și care au ajuns la sediul guvernului de aproximativ 200.000 de kWh. Asta înseamnă că, în medie, au existat între 7.000 și chiar aproape 50.000 de kW mai puțini față de lunile corespondente ale anului trecut dar, per total, ca să simplific un pic discuția, sunt aproximativ 200.000 de kWh pe care i-am economisit în acest an, la nivelul Palatului Victoria", a spus el.

În privința facturilor, acestea au un cuantum apropiat de nivelurile anilor anteriori, a mai spus Cărbunaru.

"Astfel, dacă în 2021, în ianuarie, existau facturi de 96.000 de lei, în ianuarie anul acesta au fost de 127.000. În februarie, 87.000, anul acesta, 114.000. Ultima factură pentru luna august 154.376 de lei față de cei 128.000 din august 2021, iar colegii de la comunicare, dacă doriți, vă pot prezenta elementele detaliate. Aș vrea, însă, să insist asupra faptului că ceea ce premierul a cerut s-a întâmplat, în sensul în care economisirea de energie la nivelul guvernului este o realitate și care poate fi confirmată cu date concrete", a precizat el.