Ultima rectificare bugetară va fi adoptată într-o ședință de Guvern care va avea loc joi, în jurul orei 11:00, dar asta în funcție de finalizarea procedurilor, a declarat, miercuri, premierul Nicolae Ciucă.

"Ieri (marți - n.r.) am avut o analiză în urma căreia s-a finalizat proiectul pentru tot ceea ce înseamnă noua rectificare bugetară, care va fi, practic, și ultima pe acest an. Proiectul a fost pus în dezbatere publică. Ceea ce este important este să subliniem că discutăm despre o rectificare bugetară de aproximativ 500 de milioane de lei și, în felul acesta, am asigurat redistribuirea banilor, astfel încât la nivelul fiecărui minister să se asigure îndeplinirea tuturor angajamentelor în proiectele europene și, de asemenea, tot ceea ce înseamnă asigurarea drepturilor salariale și a ajutoarelor sociale, având totodată în atenție aspectele legate de asigurarea fondurilor necesare pentru compensarea efectelor secetei în agricultură", a declarat premierul înainte de ședința Executivului de miercuri.

El a afirmat că "sunt date care ne bucură pe toți, pentru că am reușit, în această situație deosebit de complicată, să avem o creștere economică. Instituțiile de evaluare europene situează România și pe trimestrul trei în primele locuri la creștere economică și avem, de asemenea, în vedere că evaluările pentru anul viitor, într-un context în care există temeri pentru o recesiune economică, economia românească totuși să se încadreze pe o menținere a unei creșteri economice, sigur, nu foarte mari în actualul context, dar totuși nu avem premise prin care să vedem o intrare în recesiune economică".

"Sigur, suntem foarte realiști, depindem foarte mult de tot ceea ce înseamnă contextul economic și partenerii noștri economici. Ca atare este cât se poate de clar că o parte dintre aceste probleme vor afecta și economia românească. De aceea avem nevoie, în continuare, de prudență, de echilibru și de măsuri și decizii prin care să continuăm să sprijinim investițiile, pentru că, așa cum rezultă din analiza noastră, anul acesta am reușit să ne menținem într-o evoluție pozitivă economică datorită acestor investiții, care au continuat să intre în economia românească și să folosească oportunitățile de business pe care țara noastră le oferă", a completat el.

Ciucă a precizat și că va continua sprijinirea și acordarea de încredere sectorului de business și investiții, pentru că "în felul acesta instrumente prin care să protejăm și să menținem locurile de muncă, să mărim locurile de muncă și, de asemenea, spațiul financiar prin care să putem să analizăm creșterea salariului minim și, desigur, a pensiilor, astfel încât cetățenii țării să nu sufere întru totul efectele inflației care a depășit 16%".