Guvernul se reunește luni, la ora 09.00, într-o ședință de Guvern în care ar urma să adopte o Ordonanță de urgență pentru legile justiției, confirmă ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu. Newsweek a publicat integral sâmbătă proiectul OUG.

UPDATE Proiectul integral al OUG, prezentat de Newsweek.ro

"Da. Era programată o ședință la ora 9.00. În principiu este anunțată această dată, urmează să fie confirmată", a declarat Meleșcanu, întrebat dacă luni dimineață va avea loc ședință a Executivului pentru adoptarea unei OUG privind legile justiției.

Meleșcanu a mai precizat, după o discuție cu Liviu Dragnea în biroul acestuia din Parlament, că premierul va avea un turneu prin Turcia și Emiratele Arabe Unite, începând de săptămâna viitoare.

"Da, confirm (turneul premierului - n.r.). Va fi de o săptămână, este o deplasare în Turcia care va fi în ziua de luni, marți și miercuri. Vor fi Dubai și Abu Dhabi în Emiratele Arabe Unite, după care se va merge în Kuweit", a mai precizat el.

Vineri, în ultima zi în care președintele putea promulga legea 303/2004 privind statutul magistraților, acesta a semnat decretul, astfel că legea care intră în vigoare îi reduce șefului statului puterea în ceea ce privește numirea șefilor de Parchete. 

La începutul lunii, Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat că va include unele recomandări ale Comisiei de la Veneția privind modificarea legilor justiției într-o Ordonanță de urgență ce ar putea fi emisă de Guvern în perioada următoare.

De asemenea, în luna iulie, Comisia de la Veneția a emis o opinie preliminară legată de modificările controversate la legile Justiției. Experții cer, printre altele, echilibrarea influenței ministrului Justiției în procesul de numire a șefilor de parchete.