Majoritatea ministerelor au depus planurile de reducere a cheltuielilor bugetare, așa cum s-a decis în Coaliția de guvernare, potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

"Majoritatea ministerelor au depus deja planurile de reducere a cheltuielilor bugetare. Procesul de centralizare este încă în derulare, documentele fiind preluate la nivelul Guvernului. Analiza propunerilor ministerelor vă fi derulată la următoarea ședință a Executivului", a transmis Cărbunaru.

Citește și: Scenariul lansat de Marcel Boloș în privința bugetarilor nu e pe placul PSD

Întrebat ce miniștri au depus aceste planuri, același Dan Cărbunaru a transmis doar că "procesul e in derulare".

Anterior, când a ieșit la briefingul de presă de la finalul ședinței de Guvern de miercuri, purtătorul de cuvânt al Guvernului a fost întrebat dacă au prezentat toți miniștrii aceste planuri și ce cheltuieli vor reduce.

"Am avut o discuție asemănătoare cu dvs. (presa - n.r.) și anul trecut, poate cu o lună mai târziu, tot în primăvară, dacă vă amintiți, la inițiativa premierului a fost demarat acel proces prin care fiecare minister a întocmit o listă de reduceri de cheltuieli pentru a coborî cheltuielile guvernamentale cu 10%, fără a afecta investițiile. Desigur, după cum bine știți, prim-ministru a anunțat în această săptămână, nu se pune problema de a ajusta salariile în sistemul bugetar. Așadar, rămânem în această zonă a nevoii de a reduce cheltuielile publice. Este un demers de cumpătare pe care Guvernul l-a gestionat și anul trecut. Un an complicat, dar care a permis, și ca urmare a acestor măsuri luate din timp, încă din primăvară, frânarea cheltuielilor publice și încurajarea investițiilor", a răspuns acesta.

El a reamintit că au fost 90 de miliarde de lei investițiile alocate de Guvern din bugetul național anul trecut, iar anul acesta sunt peste 110 miliarde de lei.

"În continuare sunt investițiile cele care vor dinamiza motorul economic, dar în același timp, frânând cheltuielile statului, instituțiilor publice, în zone care să nu afecteze nici funcționarea lor, dar nici implementarea acestor proiecte de investiții. Vor fi tăieri pe care fiecare minister le va prezenta. Acestea urmează să fie centralizate la nivelul Guvernului și vi le vom prezenta în momentul în care ele vor fi agregate. ...) E o măsură firească", a mai adăugat acesta.

El a mai spus și că în ședința de miercuri nu s-a discutat despre tăierile de cheltuieli, pentru că "ministerele trebuie să le depună înainte să se discute pe seama lor".

Legat de faptul că premierul Nicolae Ciucă a spus clar ca miercuri planurile să fie depuse pentru a fi discutate tot miercuri, Cărbunaru  a răspuns: "Eu vă spun că această prioritate rămâne și că, așa cum anul trecut acele cheltuieli au fost înscrise în acea limită de 10% scăzută, se va întâmpla și în acest an, după aceeași procedură."

După mai multe schimburi de replici cu jurnaliștii, el a reiterat că nu s-a discutat despre planurile de reduceri a cheltuielilor pentru că acestea "nu erau încă pe masa Guvernului".