Guvernul pregătește o Ordonanța de urgență prin care vrea să facă reduceri de cheltuieli la bugetul de stat. Cristian Ghinea, fost ministru al fondurilor europene spune că proiectul este o glumă.

Potrivit draftului consultat de EURACTIV România, principalele prevederi pe care Executivul le va institui se referă la non-cumularea salariului cu pensia și alte măsuri minore, comparativ cu piesa de rezistență - reformarea sistemului de pensii.  

Proiectul de OUG este încă în lucru, dar urmează să fie adoptat în perioada următoare. 

- autorităților și instituțiilor publice li se interzice achiziționarea, preluarea în leasing sau închirierea de autoturisme, mobilier și aparatură birotică;

- se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante;- beneficiarii dreptului la pensie aparținând atât sistemului public de pensii, cât și sistemelor neintegrate sistemului public care realizează venituri salariale sau, după caz, asimilate salariilor, nu pot cumula pensia cu veniturile astfel realizate;

- personalul care deține titlul științific de doctor beneficiază de o indemnizație lunară în cuantum de 50% din nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, dacă își desfășoară activitatea în domeniul pentru care deține titlul și dacă are prevăzute în fișa postului un set de atribuții obiective și cuantificabile care să permită verificarea lunară a modului în care activitatea acestuia este valorificată în mod suplimentar. Cuantumul salarial al acestei indemnizații nu se ia în calcul la determinarea limitei sporurilor, compensațiilor, primelor, premiilor și indemnizațiilor.

Context: Condițiile pentru accesarea banilor din PNRR negociate cu Comisia Europeană impun o reașezare a sistemului de pensii pe principii de sustenabilitate, în special prin reforma pensiilor speciale, o nucă fierbinte pe care actualul guvern o face uitată, la fel cu parlamentarii coaliției de guvernare. Această condiție este obligatorie și Comisia Europeană a avertizat asupra acestui aspect.

Cristian Ghinea, fost ministru al Fondurilor Europene în perioada în perioada decembrie 2020 - septembrie 2021, în perioada negocierilor cu Comisia Europeană pentru Planul Național de Redresare și Reziliență (30 miliarde euro), declară pentru EURACTIV.ro că acest proiect „este o glumă”, departe de ceea ce ar fi trebuit să se facă, anume o analiză completă și reduceri de cheltuieli.

„Deja proprii lor primari se revoltă, nici măcar aceste idei nu vor fi puse in aplicare”. 

„După doi ani de dezmăț bugetar, acest guvern [...] încearcă reduceri cu barda, dar de la autoritățile locale mai ales. [Proiectul de ordonanță - n.r.] nu e nici sustenabil politic și e departe de ce e nevoie să se facă, anume o analiză completă și reduceri de cheltuieli, începând cu desființarea unor ministere și agenții inutile sau comasarea lor.” 

România se află deja în procedură de deficit excesiv, depâșind îngrijorător ținta de 3% impusă statelor membre ale Uniunii Europene. Consiliul Uniunii Europene a avertizat România cu privire la introducerea procedurii, iar Comisia Europeană a avertizat recent guvernul asupra îndeplinirii obligaților asumate pentru accesarea PNRR, care vizează în special reforma pensiilor speciale. Altfel, a trăia tranșă de bani ar putea sta sub semnul întrebării.

+++

Premierul Nicolae Ciucă le-a cerut joi marilor contribuabili să își plătească datoriile către stat și a reiterat că populația nu se va trezi cu taxe și impozite majorate.

"Am luat decizia să identificăm acele măsuri fiscale prin care să chibzuim mai bine cheltuielile, astfel încât la finalul anului să ne încadrăm în limtele de deficit. Toate aceste măsuri au survenit din momentul în care la finalul primului trimestru am constatat că există un deficit în colectare. Deficitul aparține preponderent marilor contribuabili. Fac un apel public către marii contribuabili să își plătească datoriile către stat și dau o sarcină instituțiilor statului să facă în așa fel încât să își îndeplinească sarcinile de serviciu și să asigure colectarea acestor venituri", a declarat Nicolae Ciucă la începutul ședinței de Guvern. 

Premierul Ciucă a dat asigurări că nu este vorba despre măsuri de austeritate.

"Am văzut în ultimii ani că nicio economie nu se dezvoltă pe măsuri de austeritate, dar pe măsuri de cumpătare cred că se poate discuta, astfel încât gestionarea banilor publici să poată să se facă într-un mod cât mai eficient. Aceste măsuri nu vor viza în niciun fel afectarea anvelopei salariale, nu vor afecta investițiile și nu vor fi introduse taxe și impozite noi", a adăugat acesta.

Premierul Nicolae Ciucă a făcut apel la oameni să nu fie speriați, pentru că "nu sunt vizate măsuri care să afecteze puterea de cumpărare".

Ciucă a declarat tot joi că "avem nevoie să ne protejăm economia și oamenii și să le arătăm investitorilor că România este o țară sigură și stabilă".