Guvernul alocă joi bani pentru a plăti tranșele pe primele trei luni din cu pentru ajutorarea refugiaților ucraineni, iar în iunie România va primi aproximativ 110 milioane de euro, bani europeni, pentru acoperirea cheltuielilor de la bugetul de stat

UPDATE

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, nu a știut să spună, la finalul ședinței de, despre ce sumă este vorba să plătească Guvernul și nici când se vor achita restanțele pe luna aprilie.

"E o decizie asumată la nivelul Guvernului ca, potrivit procedurilor derulate ca și până acum, prin MAE să fie efectuate aceste plăți. (...) Suma exactă cred că v-o poate comunica MAI. Din datele pe care le am, cheltuielile aferente lunilor ianuarie, februarie, martie se ridică la 506 milioane de lei", a răspuns Cărbunaru, care a adăugat că banii vor fi virați în perioada imediat următoare.

+++

Guvernul adoptă asigurarea fondurilor necesare pentru plățile în cadrul programului de sprijin a refugiaților ucraineni. Ciucă a anunțat la începutul ședinței de Guvern că a discutat cu ministrul de Interne, Lucian Bode, și cu cel de Finanțe, Adrian Câciu, pentru a asigura fondurile de la bugetul de stat pentru plata pe primele trei luni din 2023.

"Sunt întreprinse toate demersurile către CE, astfel că în iunie vom primi aproximativ 110 milioane de euro pentru acoperirea cheltuielilor de la bugetul de stat și, cumulat cu ceea ce am primit anul trecut, aproximativ 41 de milioane de euro, putem să spunem că sumele acoperă aceste cheltuieli. Desigur, avem demersuri și i-am solicitat ca suma totală pe anul acesta să fie de aproximativ 200 de milioane de euro", a spus premierul.

Guvernul a plătit în ultimul an 750 de milioane de lei unor persoane fizice și firme care au cazat cetățeni ucraineni, potrivit datelor analizate de Profit.ro. Suma este una foarte mare și a ajuns, în proporție de circa 90%, în buzunarele unor persoane fizice din România, care nu au obligații fiscale pentru banii încasați. Așa cum a stabilit Guvernul - care acum vrea să schimbe sistemul -, banii încasați astfel de persoanele fizice, peste 2.000 de lei pe lună pentru o persoană cazată, nu trebuie declarați la ANAF și nu se datorează pentru ei nicio taxă. Tot conform celor stabilite de Guvern, nu există o evidență centralizată a celor care primesc bani, însă primăriile pot face controale.

În luna februarie, Guvernul a mai alocat nu mai puțin de 158 milioane lei pentru cei care cazează ucraineni.