Guvernul și-a angajat miercuri răspunderea pe proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi, în ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului.

UPDATE 

Președintele Klaus Iohannis va avea joi, ora 11:00, la Palatul Cotroceni, o întâlnire cu președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Nicoleta Margareta Tînț, și cu vicepreședintele CSM, Tatiana Toader. Întâlnirea are loc la solicitarea conducerii CSM, precizează Administrația Prezidențială.

+++

"Mâine dimineață vom depune moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban. (...) Dorim să depunem această moțiune. Matematic nu avem numărul (de voturi - n.r.) dar nici Guvernul Orban nu a avut matematic atunci când a fost învestit", a declarat Marcel Ciolacu, la finalul ședinței Parlamentului.

Premierul Ludovic Orban a repilicat că așteaptă moțiunea de cenzură a PSD ”cu indiferență”: ”Am decis să ne asumăm răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi. Am fost perfect conștienți că PSD va depune de moțiune de cenzură. Noi ne prezentăm cu fruntea sus. Ne-am pus mandatul pe masă, cred că asta arată ceva pentru Guvernul PNL”.

+++

Orban anunță că a aprobat patru amendamente, printre care propunerea USR de reducere a numărului de semnături pentru depunerea candidaturilor la locale, astfel că, în loc minimum 1% din numărul total al alegătorilor înscriși, așa cum prevede legea în vigoare, să fie minimum 0,5%.

O altă modificare față de proiectul inițial vizează ca persoanele care și-au stabilit reședința în circumscripția electorală cu mai puțin de 60 de zile înaintea datei scrutinului își vor putea exercita dreptul de vot doar în comuna, orașul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care au avut reședința sau domiciliul stabilit anterior celor 90 de zile. Inițial, proiectul prevedea un termne de 90 de zile pentru flotanți.

În acest caz, cetățenii vor vota pe lista suplimentară.

Ludovic Orban prezintă proiectul de asumare și motivarea.

"Actuaul sistem de vot restrânge dreptul cetățenilor nemulțumiți de a schimba un primar care nu și-a făcut treaba. (...) Voturile nemulțumiților se distribuie la mai mulți candidați. În alegerile locale din 2016 s-au ales primari care nu au avut nici măcar 30% din voturi. În condițiile în care prezența la vot a fost de 50%, avem situații în care un primar a fost votat de 10% din cetăenii cu drept de vot", a explicat Orban.

El a mai spus că a văzut că PSD va depune moțiune, dar nu înțelege motivele.

"Puteți să băgați 10 moțiuni, nu o să ne schimbați modul de gândire și nici a celor 80% din cetățeni care vor alegeri democratice", a declarat premierul.

+++

Guvernul susține în motivarea asumării răspunderii că "modificarea condițiilor pentru alegerea primarilor prin organizarea unui singur tur de scrutin – fiind anulată astfel condiția obținerii majorității de 50% plus 1 din voturi, cu mai puțin de 1 an de zile înaintea alegerilor locale – a generat în societate un profund val de nemulțumire, după scrutinele din 2012 și 2016".

Executivul mai arată că solicitarea revenirii la alegerea primarilor în două tururi a venit nu doar din partea partidelor politice, ci și a societății civile, "făcând obiectul revendicărilor enunțate în manifestațiile de stradă din ultimii ani de zile".

De asemenea, Parlamentul este acuzat că a refuzat să adopte proiectele de legi în acest sens "în mod sistematic, prin utilizare unor tertipuri procedurale, prin tergiversarea deciziei finale".

"Evidențiem faptul că reintroducerea condiției majorității minim necesare în alegerea primarilor stimulează pluripartidismul politic, un deziderat fundamental avut în vedere odată cu redactarea actualei Constituții. Spre deosebire, sistemul majoritar din care lipsește condiția majorității minim necesare favorizează sistemele politice dominate de două partide/structuri politice și cultivă polarizarea dezbaterii politice în societate, inhibând astfel diversitatea de opinii", se mai arată în expunerea de motive.

Potrivit modificărilor propuse, al doilea tur de scrutin pentru alegerile locale ar urma să aibă loc la două săptămâni de la organizarea primului tur, fiind declarat ales primar candidatul care a întrunit majoritatea de jumătate plus unu din voturile valabil exprimate.

O altă modificare propune ca "persoanele care și-au stabilit reședința în circumscripția electorală cu mai puțin de 90 de zile înaintea datei scrutinului își vor putea exercita dreptul de vot doar în comuna, orașul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care au avut reședința sau domiciliul stabilit anterior celor 90 de zile. În acest caz, cetățenii vor vota pe lista suplimentară".

După ce Guvernul și-a anunțat intenția asumării răspunderii, președintele Klaus Iohannis a anunțat că a cerut Parlamentului să se reunească în sesiunea extraordinară pentru a discuta angajarea răspunderii Guvernului pentru alegerea primarilor în două tururi.

În același timp, social-democrații le-au transmis o scrisoare liderilor Uniunii Europene pentru a-i informa despre "abuzurile" PNL privind schimbarea legislației electorale.

Tot PSD, alături de UDMR, a anunțat că va depune vineri o moțiune de cenzură, dar matematic nu sunt șanse ca această să fie adoptată, potrivit purtătorului de cuvânt al partidului, Valeriu Steriu.