Guvernul va prezenta proiectul de buget de stat pe anul 2023 în luna octombrie, a anunțat, miercuri, la începutul ședinței Executivului, premierul Nicolae Ciucă.

Potrivit premierului, atât șa nivelul Guvernului, cât și la nivelul Coaliției s-a decis ca proiectul de buget pe anul 2023 să fie prezentat în luna octombrie.

"Un proiect de buget prin care vom asigura continuitatea programelor de investiții, vom asigura implementarea programelor din PNRR, ne vom asigura că vom fi în măsură să gestionăm deficitul bugetar și inflația, concomitent cu identificarea resurselor bugetare pentru mărirea salariilor și a pensiilor începând cu anul viitor. Totodată, asigurând măsurile necesare pentru protejarea populației vulnerabile. Ministerul Finanțelor și ordonatorii principali de credite vor veni în primă lectură cu bugetul nu mai târziu de 20 octombrie, astfel încât la nivelul Guvernului să fie adoptat nu mai târziu de 27 octombrie, iar în luna noiembrie bugetul să intre la analiză și vot în Parlament", a spus Nicolae Ciucă.

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți, în marja participării la cea de-a 77-a sesiune a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite din SUA, că prioritățile bugetului de stat sunt mereu aceleași: dezvoltare, investiție, sustenabilitate, salarii, pensii, trai decent.

"Lucrurile nu vor fi absolut noi, temele pe care le-a prezentat coaliția de la începutul guvernării vor rămâne în continuare temele centrale. Sigur, dacă la acestea se adaugă o situație care nu depinde de noi; dacă de exemplu prețurile pe energie cresc mai mult decât s-au făcut calcule până acum, acum trebuie adaptat acest obiectiv. Dar este la fel de bine posibil să scadă un pic și atunci banii vor fi disponibili, sper eu, pentru lucrări de infrastructură, pentru investiții care reprezintă cea mai bună variantă pentru a avea o creștere sustenabilă, adică o creștere care este continuă, nu într-o lună mai mult, pe urmă mai puțin", a explicat acesta.

Tot el a adăugat că "lucrurile trebuie bine balansate și trebuie să avem grijă în acest context complicat să nu ne întindem mai mult decât permite pătură, fiindcă nu știm ce alte crize vor mai veni, nu știm cum se va dezvolta situația pe frontul din Ucraina și este foarte bine să fim pregătiți să folosim banii de care dispunem pentru a permite creșterea economică, dar să nu folosim mai mult decât trebuie și să rămânem într-un cadru macroeconomic sănătos".