Guvernul vrea să facă economii la buget, iar sindicaliștii din administrație pregătesc greve
Federația Națională a Sindicatelor din Administrație (FNSA) anunță că, în urma apariției în spațiul public a măsurilor fiscale și bugetare pregătite de Guvern pentru a reduce cheltuielile la bugetul de stat, va iniția demersuri de greve.
Astfel, FNSA spune că, analizând declarațiile în mass-media ale politicienilor cu funcții de conducere, constată:
1) apetitul reprezentanților clasei politice din România, unii care defilează prin clădirea din Piața Victoriei sau ministere, iar alții prin studiourile televiziunilor ca reprezentanți ai partidelor politice din ,,opoziție”, pentru trâmbițarea unor măsuri împotriva salariaților din sectorul bugetar, în aplauzele grupurilor de interese ale așa-zișilor reprezentanți ai mediului privat, sponsori ai organizațiilor politice, prin care se transmit mesaje false despre ,,nenorocirea” abătută asupra bugetului național prin salarizarea personalului din sectorul public, cu scopul de a distrage atenția de la politicile economice dezastroase și risipa banului public prin metode specifice grupurilor infracționale economice, girate de către reprezentanții numiți în funcții publice de către clasa politică;
2) promovarea, în continuare a unor politici de dezbinare socială și invrăjbire a salariaților din mediul privat împotriva celor din mediul bugetar, prin mesaje în care deplâng situația salariilor din mediul privat dar în același timp încurajând prin politici publice munca la negru, evaziunea fiscală sau externalizarea profitului prin firme paravan în paradisuri fiscale, având ca și rezultat salariazarea cu salariul minim pe economie, sau în plaja salariului minim pe economie a jumătate din angajații mediului privat;
3) promovarea de mesaje mincinoase, cu scopul de a-și justifica falsele intenții de acțiuni responsabile economic, privind ponderea salariaților din sectorul bugetar, care ar situa România pe primele locuri în Uniunea Europeană, când realitatea este că ne aflăm, din acest punct de vedere, pe ultimele locuri. Înțelegem de ce reprezentanții ,,mediului privat” (nu salariații din economie) solicită reorganizare administrativ-teritorială, reducerea instituțiilor și a numărului de salariați din sectorul bugetar, în timp ce România ocupă loc fruntaș în Europa în ceea ce privește evaziunea fiscală (în atașament se află graficul privind situația în UE): cu cât numărul instituțiilor, raza de acoperire și salariații sunt mai puțini, cu atât mai mult se pot fenta instituțiile de control;
4) continuarea politicilor de discriminare a salariaților din sectorul bugetar, prin aplicarea în mod diferențiat a Legii salarizării, în funcție de interesele politice;
5) intenția de aplicare a unor politici fiscal-bugetare copiate din perioada 2010, cu restricții îndreptate doar împotriva salarizării și batjocoririi angajaților, care oricum se află la limita unui trai decent; ne amintim cu toții perioada în care au fost tăiate masiv veniturile, au fost operate concedieri justificând economii bugetare însă în același timp, politicienii, prin firmele de casă ridicau săli de sport în toate satele din România, situate în zone îndepărtate de școală, care nu sunt folosite nici azi, deoarece este imposibil ca elevii să străbată distanțele mari, până la sală și înapoi la școală, într-o oră, circulând pe marginea drumului. Este doar un exemplu banal. Prin care s-au sifonat sume colosale, justificând interesul general.
FNSA susține adoptarea de urgență a unui act normativ, care să conțină următoarele reglementări:
1. APLICAREA ÎN INTEGRALITATEA EI A LEGII NR. 153/2017 privind salarizarea unitară în sectorul bugetar, ELIMINAREA ORICĂROR FORME DE DISCRIMINARE între diferitele categorii de salariați din sectorul bugetar și chiar din aceeași instituție.
2. INTERZICEREA, ÎN SECTORUL BUGETAR, A CUMULULUI PENSIEI CU SALARIUL, fără excepții.
3. DEPOLITIZAREA ADMINISTRAȚIEI PUBLICE, până cel mult la nivelul funcției de subsecretar de stat în administrația publică centrală (de la secretar general în jos să fie doar ocupări de posturi prin concurs) și până la cel mult cea de viceprimar, respectiv de administrator public în administrația publică locală (de la secretar general în jos să fie doar ocupări de posturi prin concurs).
4. ÎNCETAREA MANDATELOR PRIN NUMIRE A TUTUROR CONDUCĂTORILOR INSTITUȚIILOR CU ATRIBUȚII DE CONTROL, organizarea de concursuri și angajarea unor persoane competente, independente politic, care să nu răpundă comenzilor celor care i-au numit.
5. ASIMILAREA EVAZIUNII FISCALE DE LA PRAGUL DE 500 MII LEI ÎN SUS CU INFRACȚIUNI DE SUBMINARE A ECONOMIEI NAȚIONALE și înăsprirea pedepselor în acest sens.
6. RECUPERAREA TUTUROR PREJUDICIILOR FISCALE constatate de către instanțele de judecată.
7. ÎN CAZUL REORGANIZĂRII ȘI DESFIINȚĂRII UNOR POSTURI ÎN INSTITUȚIILE PUBLICE, INTERZICEREA ÎNFIINȚĂRII DE NOI POSTURI ȘI ANGAJAREA DE PERSONAL CU ATRIBUȚII SIMILARE CELOR DESFIINȚATE, TIMP DE DOI ANI, în vederea evitării practicilor conducătorilor politici de angajare a obligațiilor de partid sau de externalizare a serviciilor către firmele conectate la organizația politică, atribuirea către acestea a unor contracte mult mai costisitoare ca și impact bugetar decât păstrarea unor angajați.
8. ÎNCETAREA TUTUROR DELEGĂRILOR SAU TRANSFERURILOR ȘI ORGANIZAREA DE CONCURSURI.
9. APLICAREA ÎN TOT SECTORUL ADMINISTRAȚIE PUBLICĂ A PROIECTULUI PILOT promovat de către Agenția Națională a Funcționarilor Publici, privind angajările, în concordanță cu prevederile Codului Administrativ.
10. DIMINUAREA CU 80% A SUBVENȚIILOR PENTRU PARTIDELE POLITICE sau încetarea suportării de la bugetul statului a costurilor ocazionate de cazarea parlamentarilor, transportul acestora și susținerea birourilor parlamentare, în mare, reducerea privilegiilor acordate acestora.
11. RESPECTAREA DE CĂTRE GUVERNUL ROMÂNIEI A MEMORANDUMURILOR ASUMATE PE LEGEA SALARIZĂRII ȘI INCĂ NEAPLICATE.
Sindicaliștii mai spune că, având în vedere conținutul documentului privind măsurile-fiscal bugetare pentru anul 2023, în cazul în care se adeverește intenția Guvernului de a adopta OUG-ul în forma apărută, pe surse, în presă, va proceda la inițierea demersurilor în vederea organizării grevei împotriva politicii sociale și economice, în conformitate cu Art. 155 din Legea 367/2022 privind dialogul social.
"În această perioadă vom solicita o întâlnire cu toate federațiile reprezentative din sectorul de activitate <administrație publică>, în vederea pregătirii acestei acțiuni comune, pentru bocarea activității în sector", au conchis aceștia.
Comentarii