Guvernul ia măsuri pentru a contracara războiul informațional și încercările de a crea instabilitate și răspândi panica nejustificat în rândul populației. Anunțul vine după cozile create la benzinării în urma zvonurilor privind creșterea prețurilor.

„Guvernul României dezaprobă și va sancționa prin pârghiile pe care le are la îndemână orice încercare de a provoca dezechilibre și induce dezinformări în spațiul public. Lumea întreagă și România deopotrivă traversează o perioadă foarte sensibilă, în care problemele grave de securitate și efectele agresiunii ruse în Ucraina riscă să fie amplificate prin manipulări și dezinformare”, a anunțat joi Guvernul, pe pagina sa oficială de Facebook.

Executivul susține că urmărește aceste aspecte și ia măsuri pentru a contracara războiul informațional și încercările de a crea instabilitate și răspândi panica nejustificat în rândul populației.

„Să nu ne lăsăm conduși de reacții pripite, sub impulsul unor știri neverificate din surse credibile! Avem mare nevoie, mai ales în contextul acestui război hibrid, să filtrăm cu bună credință, rațiune și responsabilitate informațiile care ne parvin”, a mai comentat Guvernul, menționând că susține demersurile inițiate de Romanian Business Leaders pentru a contracara războiul informațional.

Organizația a anunțat joi că se va lupta cu dezinformarea. „România este în pericol grav de dezinformare. Este singurul război în care ne aflăm deja – acela al informațiilor false, al fake-news-urilor. Cu acesta ne vom bate. Și va fi un război greu”, a anunțat Romanian Business Leaders, într-un comunicat.

Organizația, care reprezintă interesele comunității de afaceri, susține că „există în România grupuri care propagă informații false sau pe jumătate adevărate, care împrăștie panica pentru câștiguri politice, de imagine sau pentru a ajuta Rusia putinistă”.

„Trebuie să ne mobilizăm rapid cu toții: Guvern, mediu de afaceri, societate civilă și presa responsabilă. Trebuie să ne înarmăm cu toate resursele de comunicare de care dispunem pentru a contracara informațiile false care ar putea destabiliza țara noastră. Războiul informațiilor este un război greu, în care e nevoie de resurse, de profesionalism, de răbdare și de discernământ. Și e nevoie de fiecare dintre noi pentru a învinge”, mai afirmă RBL.