Premierul român, Viorica Dăncilă, strălucește prin absență în timp ce în țară au loc proteste. Era bună la asta încă din perioada în care era eurodeputat, comentează Handelsblatt situația din România.

Presa de limbă germană a acordat o atenție deosebită protestelor din România, evenimente care au atras și mai mult atenția în urma lovirii de către jandarmi a unui cameraman austriac.

Comentând protestele și ”represiunea violentă” de vineri, cotidianul german Handelsblatt observă absența premierul în contextul manifestațiilor din stradă și susține că Viorica Dăncilă este ”marioneta” șefului PSD, care nu poate fi premier din cauza condamnării în dosarul Referendum. După ce a renunțat la alți doi premieri, Liviu Dragnea a instalat-o premier ”peste noapte” pe ”neexperimentata” Dăncilă. 

În puținele luni de la preluarea mandatului, Dăncilă s-a remarcat mai ales printr-o serie de ”stângăcii diplomatice”, notează publicația, amintind de episodul din Muntenegru, unde premierul român a încurcat capitala țării de la Adriatica cu cea a unei țări ostile - Kosovo, și de faptul că a uitat numele premierului estonian în plină conferință comună de presă. Înainte de a fi premier, Dăncilă a strălucit prin absență în Parlamentul de la Strasbourg.

”Scopul lui Dăncilă pare să fie protejarea politicienilor din propriul partid implicați în scandaluri”, scrie Handesblatt, amintind de acțiunea împotriva fostei șefe a DNA, Laura Codruța Kövesi, care a băgat mai mulți politicieni în spatele gratiilor.

Cotidianul german reamintește că, la începutul anului 2019, România va prelua Președinția UE: ”Atunci ar trebui să o vedem mai des pe Dăncilă. Dacă va mai fi în funcție”.

Și ziarul austriac Der Standard exprimă îngrijorări față de modul în care va acționa România de la 1 ianuarie anul viitor: ”Turbulențele interne din România ar putea avea consecințe pe plan european”.

Wolfgang Zinggl, liderul grupului Lista Pilz (centru-stânga), a declarat pentru APA că e nevoie de o schimbare a puterii la București: "Un guvern nou ales ar fi mai bine plasat pentru a exercita Președinția Consiliului UE. Din fericire, există și alte forțe în țară, precum președintele ales direct, Klaus Iohannis”.

Michel Reimon, de la Verzi, e mai relaxat, explicând că ”România va face față provocărilor Președinției Consiliului UE întrucât aceasta va fi blocată de facto de apropiatele alegeri europarlamentare".