Avertismentul a fost lansat de ambasadorul american cu ocazia Zilei Naționale de Comemorare a Holocaustului.

”Cu prilejul comemorării astăzi a tuturor victimelor Holocaustului, să luăm aminte și la o tendință ingrijorătoare care prinde contur în Europa, o tendință care amintește de aceeași retorică ce a cauzat Holocaustul. Din păcate, antisemitismul a fost prezent în diferite forme în Europa timp de sute de ani, poate un mileniu. Cu toate acestea, pentru aproape 50 de ani după cel de-al Doilea Război Mondial, amintirea ororilor Holocaustului a servit pentru întregul continent drept piedică în fața antisemitismului. Și totuși astăzi, cei care se opun liberalismului și îmbrățișează naționalismul economic caută din nou să îi atace și să îi demonizeze pe evreii din Europa și pe cei din afara ei”, a declarat ambasadorul SUA, potrivit mesajului publicat pe site-ul misiunii diplomatice.

Hans Klemm a declarat că atacurile sunt făcute în mod direct, ”prin manifestații naționaliste și vandalizarea memorialelor și a cimitirelor”, dar și indirect, ”prin atacarea companiilor multinaționale și prin aluzii la pretinse și presupus infame legături evreiești ale unor întreprinderi legitime cu scopul de a crea animozitate și de a prezenta concluzii funeste”.

 

”Recrudescența acestei retorici antisemite, însoțite de transformările economice cauzate de globalizare, constituie un teren fertil pentru cei care încearcă să manipuleze opinia publica și să îndepărteze România de temelia principiilor ei euro-atlantice. Această animozitate este agravată de răspândirea diverselor scenarii false, fake news, care își croiesc drum dinspre Internet în discursul public. Asemenea scenarii au o singură finalitate, un singur scop: să ne dividă, să ne slăbească instituțiile și să ne polarizeze societățile”,

 

a avertizat diplomatul.

El spune că politicienii și jurnaliștii care folosesc aceste scenarii o fac probabil din oportunism: ”Dar acest oportunism este în cele din urmă devastator. Iar prin intermediul acestuia se realizează de fapt opera dușmanilor noștri, a celor care încearcă sa ne facă rău. S-ar putea ca la mijloc sa fie aripa marginală, xenofobă și rasistă a extremei drepte. S-ar putea să fie influența nocivă a Rusiei. S-ar putea să fie cei care încearcă să divizeze comunitățile prin agitații de un naționalism economic strident. Toți caută să ne slăbească parteneriatele și orientarea noastră transatlantică pentru propriile scopuri ostile”.

”Așa cum ne-am angajat să nu uităm niciodată coșmarul Holocaustului, trebuie să fim vigilenți în prevenirea atacurilor actuale și viitoare împotriva tuturor minorităților culturale și religioase. Nu trebuie să permitem ca acești oameni să fie țapi ispășitori pentru aceia care se simt frustrați din cauza unei lumi ce devine din ce în ce mai interconectată”, a mai spus Hans Klemm.

În încheierea mesajului, ambasadorul l-a citat pe ”renumitul american, renumitul fiu al României Elie Wiesel: ”Întotdeauna trebuie să luăm partea cuiva. Neutralitatea ajută pe opresor, niciodată pe victime. Tăcerea îl încurajează pe torționar, niciodată pe cel chinuit”.