Dacă nu reuşește să lupte adecvat împotriva corupţiei, România riscă să ofere actorilor care doresc să prejudicieze România, precum Rusia, o ocazie să profite de acest lucru, spune într-un interviu pentru Europa Liberă ambasadorul Hans Klemm.

Întrebat care sunt riscurile modificării Legilor Justitiei și decapitării DNA, ambasadorul SUA la București, Hans Klemm, a declarat: ”În preambul, Tratatul NATO de la Washington stipulează că toate ţările membre NATO trebuie să urmărească principiile democraţiei, libertăţilor individuale şi statului de drept. Şi Parteneriatul nostru Strategic este întemeiat pe principii similare. Statul de drept include un sistem judiciar independent, procurori liberi de influenţe politice neadecvate şi un efort de a combate infracţiunile şi corupţia din sistemul public. Riscurile pe care le identificăm aici sunt ca România să nu adopte pe deplin aceste principii şi, nereuşind să lupte adecvat împotriva corupţiei, să ofere actorilor care doresc să prejudicieze România, precum Rusia, o ocazie să profite de acest lucru şi să genereze dezbinare în societatea românească”.

Diplomatul a vorbit și de acțiunile cibernetice ale Rusiei îndreptat împotriva NATO și statelor aliate.

”Sunt activităţi care ne trezesc mari, mari îngrijorări. La Ambasadă, avem o echipă care monitorizează activităţile de influenţă malignă ale Rusiei din presa şi societatea românească şi încercăm să împărtăşim din ce în ce mai mult aceste informaţii cu partenerii noştri din Guvernul României, dar şi cu publicul român. Aşa cum aţi spus, nivelul de propagandă rusă şi încercările de influenţă malignă sunt îngrijorător de ridicate şi suntem foarte bucuroşi de nivelul de rezistenţă la aceste activităţi demonstrat de România”, a explicat ambasadorul SUA. (Interviul integral, pe Europa Liberă)