Proiectul USR privind prevenirea și combaterea violenței cibernetice, a fost adoptat miercuri în Camera Deputaților cu 295 voturi "pentru", două "contra" și o abținere.

Proiectul USR prevede că violența domestică va include și faptele de hărțuire și amenințările online, și completează Legea 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței domestice.

Astfel, violența cibernetică va fi definită ca: hărțuire online, mesaje online instigatoare la ură pe bază de gen, urmărire online, amenințări online, publicarea non-consensuală de informații și conținut grafic intim, accesul ilegal de interceptare a comunicațiilor și datelor private și orice altă formă de utilizare abuzivă a tehnologiei informației și a comunicațiilor prin intermediul calculatoarelor, telefoanelor mobile inteligente sau altor dispozitive similare care folosesc telecomunicațiile sau se pot conecta la internet și pot transmite și utiliza platformele sociale sau de e-mail, cu scopul de a face de rușine, umili, spera, amenința, reduce la tăcere victima.

„Odată cu evoluția tehnologiei, și a extinderii mijloacelor de comunicare online, violența cibernetică a căpătat o amploare la nivel mondial. Acest tip de violență nu este inclus în legislația românească, de aceea legea adoptată azi vizează recunoașterea noțiunii de violență cibernetică alături de violență fizică, sexuală, psihologică, socială, economică și sancționarea faptelor conform legii 217/ 2003. În categoria hărțuitorilor intră și parteneri, foști parteneri care prin mesaje abuzive online atacă victima prin hărțuire, amenințări online, interceptare de date personale, mesaje instigatoare la ură pe bază de gen. Din păcate, am văzut cu toții zilele acestea faptele vloggerului Colo, urmărit de 850.000 de tineri, care a instigat la violență asupra femeilor cu scopul de a umili, amenința și de a reduce la tăcere victima. Trăim într-un secol digitalizat și avem nevoie de acest tip de legi care să protejeze fetele și femeile, în special”, a declarat explicat Cristina Iurisniți, inițiatoarea modificării legislative.

Cristina Iurișniți subliniază că, deși la nivelul României există doar cifre aproximative cu privire la amploarea acestui fenomen, la nivel european, realitatea arată necesitatea acestei modificări deoarece: 

- 45% dintre victimele violenței domestice au raportat existența unei forme de abuz online în timpul relației lor;

- 48% au raportat că au fost hărțuiți sau abuzați de fostul partener odată ce părăsise relația.75% au raportat îngrijorarea că poliția nu a știut cum să răspundă cel mai bine la abuzul online sau la hărțuire;

70% dintre femeile care au fost victimele violenței cibernetice au prezentat cel puțin o formă de violență fizică și/sau sexuală.

 „Proiectul este în acord cu Convenția de la Istanbul și cu noua agendă globală 2030. Odată promulgată această inițiativă, sper ca instituțiile statului să se mobilizeze și responsabilizeze pentru acțiuni esențiale precum campanii naționale de informare. În spațiul virtual agresorii au acces la victimă în permanență, fără restricții, ceea ce potențează efectele negative ale violenței, iar propagarea rapidă a mesajelor prin rețelele de socializare, dublată de audiența extinsă la care agresorii pot dobândi acces în mediul online duc adesea la traume de neimaginat ale victimelor”, mai spune Iurișniți.

Legea va merge către președintele Klaus Iohannis pentru promulgare.