Ministrul german de Externe a declarat luni, la București, că este îngrijorat de duritatea disputelor din România, amintind că se poate apela la sprijinul Comisiei de la Veneția. El a evocat și o agenție pentru consolidarea drepturilor fundamentale.

Prezent la Reuniunea anuală a Diplomației Române, ministrul german de externe, Heiko Maas, și-a exprimat îngrijorarea față de ”confruntarea” din România care duce de un an și jumătate la o polarizare a politicului și a societății: ”Nu discuția este cea care provoacă îngrijorare, discuțiile sunt indispensabile în democrații, ci mai curând duritatea disputei, care a culminat cu confruntări violente”.

Referitor la reforma Justiției în România, Maas consideră că poate fi identificat un ”echilibru corect” al separației puterilor legislativă, executivă și judiciară, pledând pentru ajungerea la un compromis.

În ceea ce privește consolidarea statului de drept, Heiko Maas a evocat disponibilitatea Guvernului german de a oferi sprijin. Totodată, el a spus că în astfel de situații se poate apela și la experți recunoscuți pe plan internațional, precum Comisia de la Veneția.

Ministrul german de Externe a vorbit, în context, de un mecanism neutru care ar putea fi creat la nivelul Uniunii Europene.”Consider că astfel de expertize pot fi făcute și în interiorul UE, printr-un mecanism de tip peer review care să formuleze recomandări nepărtinitoare pentru toate statele membre”, a afirmat oficialul german, adăugând că ar putea fi vorba și de o agenție pentru consolidarea drepturilor fundamentale.