Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, la Prima TV, citat de News.ro, că moțiunea de cenzură inițiată de USR nu avea nicio șansă de a trânti Guvernul Ciolacu, în condițiile în care ”toată opoziția la un loc are 40%”.

Președintele UDMR Kelemen Hunor a fost întrebat de ce nu a semnat moțiunea de cenzură inițiată de USR, potrivit unor extrase din emisiunea Insider politic, care va fi difuzată sâmbătă, începând cu ora 12.00.

”Sunt două motive. În primul rând, am avut câteva amendamente legate de autoritățile locale și de instituțiile de cultură - ce pot să facă autoritățile locale cu impozitele oamenilor. Au acceptat amendamentele noastre. Pe de altă parte, ei au 60% (PSD și PNL - n.r.). Instrumentul moțiunii de cenzură este extrem de important, mai ales dacă poți să dai jos guvernul. Pe partea opoziției, există cel puțin două blocuri. Pe de o parte, USR, UDMR, Forța Dreptei și câțiva independenți. Și pe partea cealaltă, într-un alt film, AUR. USR nu-și asumă, pe bună dreptate, să semneze o moțiune de cenzură cu AUR. Toată opoziția la un loc are 40%, n-ar nicio șansă să schimbe guvernul. Ar fi fost un joc de imagine pentru unii și bineînțeles fără niciun rezultat. Eu am spus că trebui să rezolv problema instituțiilor de cultură și problema autorităților locale. Și dacă reușesc să rezolv ceea ce, din punctul meu de vedere, este mult mai important decât un joc de imagine pentru unii sau pentru alții, oricum nu pentru UDMR, atunci rezolv o problemă și nu semnez moțiunea de cenzură. Dacă noi nu am fi ajuns la o înțelegere, dacă Pilonul II apărea în textul legii, atunci, da, semnam moțiunea de cenzură cu toate riscurile, în sensul că era doar o dezbatere parlamentară și fără un rezultat concret, pentru că PNL nu ar fi semnat moțiunea de cenzură”, a explicat Kelemen Hunor. 

Liderul UDMR susține că au fost parlamentari PNL care i-au cerut să semneze moțiunea. 

”Am avut și noi semnale, a avut și Cătălin Drulă. Unii liberali mi-au spus: ”Haideți, semnați, că e bine să existe o moțiune de cenzură!”. Dar la întrebarea: ”Voi veți vota moțiunea de cenzură?”, spuneau: ”Nu, că nu ne lasă să ieșim la vot„. Eu nu pot să împrumut curaj nimănui. În PNL există oameni nemulțumiți, au existat astfel de mesaje subtile”, a conchis liderul UDMR.