ÎCCJ a validat marți alianța electorală Dreapta Unită USR – PMP – Forța Dreptei, admițând contestația față de decizia Biroului Electoral Central.

Decizia ÎCCJ dovedește că hotărârea inițială a Biroului Electoral Central a fost una determinată de "o majoritate politică ostilă democrației, controlată de PSD, care a eșuat lamentabil în încercarea de a împiedica candidatura alianței Dreapta Unită", potrivit unui comunicat al alianței. 

PMP, USR și Forța Dreptei au contestat luni la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) decizia Biroului Electoral Central (BEC) de respingere a protocolului Alianței Dreapta Unită.

Biroul Electoral Central a decis duminică să respingă protocolul de constituire a alianței electorale Alianța Dreapta Unită USR – PMP – Forța Dreptei, deoarece Eugen Tomac nu apare în Registrul partidelor politice în calitate de președinte al PMP.

"ÎCCJ ne-a dat dreptate și a constatat că decizia BEC de respingere a înscrierii protocolului alianței Dreapta Unită este un abuz, un atac direct la adresa democrației din România, o încercare de a împiedica Opoziția să participe la alegeri. Oricât de mare este disperarea regimului Iohannis, legile sunt clare. ÎCCJ a decis corect, la fel cum a făcut-o în 2019, când Dragnea și PSD au vrut să scoată USR de pe buletin. Nu le-a mers nici atunci, nu le-a mers nici acum. Ne vedem la vot, pe 9 iunie”, a afirmat președintele USR Cătălin Drulă.

Președintele PMP Eugen Tomac a precizat că "au învins libertatea de asociere și democrația".

"În România nu este totul pierdut, avem dreptul să mergem către români și să le cerem încrederea pe 9 iunie. Dreapta Unită a revenit pe buletinul de vot, după ce PSD a încercat să ne elimine", a mai spus Eugen Tomac.