Fostul vicepremier Gabriel Oprea a anunțat sâmbătă revenirea în UNPR și în ”politica de vârf”.

”Am încredere că justiția va fi dreaptă și va restabili adevărul, adevăr de necontesta: că sunt nevinovat”, a declarat Oprea în cadrul unei conferințe de presă, referindu-se la dosarele sale.

”Am înteles că onoarea în politică e considerată naivitate”, a spus Gabriel Oprea, adăugând că el și UNPR merg ”pe o cale dreaptă, dar foarte grea”, partidul său făcând ”politica oamenilor”: ”Vrem să readucem echilibrul și respectul în politică și între instituțiile statului”.

El îi invită pe toți colegii care au plecat din UNPR și anunță că obiectivele partidului sunt intrarea din nou în Parlament și sprijinirea candidatului potrivit pentru președinția țării.

Oprea a demisionat în septembrie 2016 din Senat, după ce senatorii au respins cererea DNA de încuviințare a începerii urmăririi penale în cazul său, în dosarul morții polițistului Bogdan Gigină. 

Pe 2 mai, fostul ministru de Interne și fost vicepremier a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă, în cazul lui Bogdan Gigină, polițistul de la Rutieră care făcea parte din coloana sa oficială.

În seara de 20 octombrie 2015, agentul de politie Gigină Bogdan-Cosmin, în vârstă de 28 de ani, a fost implicat într-un accident de circulație pe o stradă din municipiul București, în urma căruia a suferit o hemoragie cranio-cerebrală, consecință a unui traumatism cranio-cerebral și facial cu fractură craniană, leziuni care au cauzat decesul.

La momentul producerii accidentului, victima Gigină Bogdan-Cosmin făcea parte dintr-un dispozitiv de însoțire a ministrului Oprea Gabriel, care preceda în trafic autoturismul în care se afla ministrul. La momentul producerii accidentului, ministrul Oprea Gabriel se deplasa către locuința sa, precizează procurorii.

Fostul ministru de Interne a fost cercetat și pentru abuz în serviciu în acest dosar. Salvarea a venit de la Curtea Constituțională, care a decis că abuzul în serviciu este faptă penală doar dacă se încalcă o lege ori ordonanță a guvernului, nu și încălcarea unor alte acte normative, cum sunt hotărârile Guvernului.

În luna martie, Înalta Curte de Casație și Justiție a redeschis un dosar al lui Gabriel Oprea. 
Un fost angajat al Ministerului de Interne i-a făcut lui Oprea plângere penală pentru abuz în serviciu, acuzându-l de implicare în emiterea unor rapoarte de către ofițerii serviciului secret al Ministerului de Interne, potrivit Digi 24.

Plângerea, depusă în 2016, fusese clasată de Parchetul General la finalul anului trecut.

Oprea mai este este judecat și în dosarul mașinii de lux cumpărată de către Departamentul de Informații și Protecție Internă (DIPI) pentru protecția demnitarilor și folosită de fostul ministru.