Premierul Viorica Dăncilă l-a demis marți pe șeful Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Răzvan Vulcănescu, și l-a propus pe Vasile Ciurchea drept înlocuitor.

Ciurchea a mai fost de două ori președinte al CNAS și a fost anchetat de DNA chiar pentru nereguli la licitațiile pentru cardul de sănătate, incluse în Sistemul Unic Informatizat, a cărui blocare în ultimele săptămâni a provocat demiterea lui Vulcănescu.

De altfel, surse din Guvern au spus pentru EURACTIV că ministrul sănătății, Sorina Pintea, a venit cu alte propuneri pentru șefia CNAS, dar Dăncilă a preferat să-l numească pe Ciurchea, care a mai fost președinte al casei între 2007 și 2009, când s-ar fi realizat faptele vizate de ancheta DNA, și între 2014 și 2016, numit fiind de premierul din acea perioadă, Victor Ponta.

După ce informațiile privind ancheta DNA au reapărut în presă odată cu anunțul numirii noului șef al CNAS, Dăncilă le-a spus colegilor că numirea este temporară, potrivit surselor citate, dar anunțul trimis la Monitorul Oficial nu îl identifică drept președinte interimar.

UPDATE: Premierul Viorica Dăncilă a anunțat marți că l-a numit pe Vasile Ciurchea la conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și a părut iritată de întrebările presei privind numirea acestuia în contextul în care acesta este anchetat de DNA într-un dosar ce vizează contractele privind sistemul informatic, cu un prejudiciu de peste 16 milioane de euro, notează HotNews.

În plus, Dăncilă a spus că propunerea a venit din partea ministrului sănătății.

„Am considerat, atunci când a venit propunerea de la Sorina Pintea, că avem nevoie de un specialist. Există probleme la CNAS, avem un om care cunoaște sistemul, care este foarte bine pregătit. M-am uitat la aceste nereguli despre care vorbiți dumneavoastră. Nu a fost audiat, nu este nicio acuzație la adresa domnniei sale. Dacă vom constata că domnul Circhea a încălcat legea, cu siguranță va fi schimbat", a declarat Viorica Dăncilă. 

+++++++++++++++++++++++++++

Sistemul cardului de sănătate este cunoscut pentru blocările repetate, dar cea mai recentă a provocat un amplu scandal care a dus la trimiterea Corpului de Control la CNAS și chiar la noi solicitări adresate procurorilor DNA.

Sorina Pintea a apreciat că în ultimii ani Casa Națională de Asigurări de Sănătate, „uzând de procedee birocratice exagerate”, „a blocat funcționarea normală” a sistemului informatic al cardului de sănătate, dar raportul Corpului de Control al ministerului a constatat și „fapte de natură penală”. 

Dar CNAS se subordonează direct premierului, nu Ministerului Sănătății, iar premierul Dăncilă a dispus și trimiterea Corpului de Control al Guvernului la Casa de Sănătate, odată cu demiterea lui Răzvan Vulcănescu.