BOR nu susține niciun partid politic, dar îi îndeamnă pe români să voteze cu candidații credincioși care sprijină familia tradițională, într-o luare de poziție ce apare la doar o zi după ce o critică la Catedrala Mântuirii Neamului devine virală.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a dat vineri după-amiază un comunicat în care explică atitudinea BOR față de viața politică, în perspectiva alegerilor locale și parlamentare de anul acesta.

România este stat laic, chiar dacă acest lucru nu este precizat în mod expres în Constituție. În consecință, nu există o religie de stat, iar cultele religioase nu joacă niciun rol în viața politică a țării. Cu toate acestea, în comunicatul BOR românii sunt sfătuiți să voteze un anume profil de candidat.

Amintind că Biserica Ortodoxă Română nu susține niciun partid politic și nicio ideologie, instituția îi îndeamnă pe toți cetățenii „să-i aleagă pe acei candidați care arată credință în Dumnezeu și responsabilitate față de comunitate, apără și susțin demnitatea vieții umane, a familiei tradiționale și promovează educația școlară integrală care îmbină cunoașterea intelectuală cu formarea morală și spirituală”.

Practic, pentru că acest profil exclude candidații care nu cred în Dumnezeu fie pentru că sunt atei fie pentru că sunt de altă religie, BOR încalcă prevederile articolului 4 din Constituție. Acesta prevede, la alineatul 2, că „România este patria comună și indivizibilă a tuturor cetățenilor săi, fără deosebire de rasă, de naționalitate, de origine etnică, de limbă, de religie, de sex, de opinie, de apartenență politică, de avere sau de origine socială".

Pe de altă parte, Sfântul Sinod amintește că preotul trebuie să respecte opțiunile politice ale credincioșilor săi, păstrând neutralitatea în timpul campaniilor electorale.

Deși nu face politică, BOR dă dispense pentru clericii care vor să candideze

În conformitate cu Sfintele Canoane, clericilor ortodocși le este interzis să facă politică partinică, să fie membri ai unui partid politic, să candideze la alegerile parlamentare sau locale, să participe la campanii electorale și să ocupe funcții de demnitar/înalt funcționar public la nivel central sau local.

O pot face însă în calitate de independenți și „doar pentru calitatea de consilier local și consilier județean”, cu aprobarea scrisă a ierarhilor lor.

Preoții și diaconii care au obținut, în mod excepțional, aprobarea bisericească de a candida pentru a deveni membri în consiliile locale sau județene vor fi suspendați de la slujirea liturgică pe întreaga perioadă a campaniei electorale. 

Poziția BOR vine la doar o zi după ce o melodie-manifest a trupei Taxi, care este o critică a megalomaniei reprezentate de Catedrala Mântuirii Neamului, a devenit virală. Melodia, o satiră numită „Despre smerenie”, este compusă de liderul formației Taxi, Dan Teodorescu, iar la interpretarea ei au contribuit peste 30 de artiști, oameni de cultură și personalități media importante.

Construcția Catedralei Mântuirii Neamului cu un sprijin important din fondurile bugetare a fost un subiect intens dezbătut în societatea românească a ultimilor ani.