În prima zi a vizitei de lucru în SUA, șefa diplomației române a avut mai multe întâlniri și a participat la Forumul Economic România-SUA, unde a prezentat evoluția relațiilor economice dintre România și Statele Unite.

Ministra afacerilor externe Luminița Odobescu a avut joi, în cadrul vizitei de lucru efectuate în SUA, întrevederi cu Michael Carpenter, director senior pentru Europa în cadrul Consiliului Securității Naționale, cu Samantha Power, administratorul USAID, precum și cu reprezentanți ai mediului analitic și de reflecție (think-tanks) din SUA: Center for European Policy Analysis (CEPA), Atlantic Council, Hudson Institute, Center for Strategic and International Studies  (CSIS), RAND și Center for a New American Security (CNAS). 

De asemenea, ministrul afacerilor externe a fost vorbitor principal (keynote speaker) la „Forumul Economic România-SUA”, organizat de către American Chamber of Commerce (AmCham), potrivit unui comunicat MAE.

În cadrul întrevederii bilaterale cu directorul senior pentru Europa în cadrul Consiliului Securității Naționale, Michael Carpenter, au fost abordate teme de interes pentru agenda bilaterală economică și de securitate România - SUA, precum evoluțiile în plan regional, inclusiv în contextul pregătirii viitorului Summit NATO de la Washington. Ministrul Luminița Odobescu  a prezentat prioritățile României pentru Summitul NATO de la Washington.

Cei doi oficiali au subliniat importanța consolidării sprijinului pentru Ucraina, Republica Moldova și celelalte state partenere din regiunea Mării Negre.

În discuția cu Samantha Power, administratora USAID, cele două interlocutoare au evocat interesul comun al României și SUA pentru consolidarea rezilienței partenerilor din regiunea Mării Negre, cu accent pe Republica Moldova.

Luminița Odobescu a apreciat activitatea susținută și rolul important al USAID în sprijinirea Republicii Moldova.

În context, ea a ilustrat necesitatea continuării acordării de asistență pentru menținerea și consolidarea rezilienței și a capacităților statului vecin în gestionarea amenințărilor în domeniile energetic și al infrastructurii critice, precum și în consolidarea capacităților de combatere a dezinformării și a amenințărilor cibernetice, cu sublinierea caracterului corelat al acțiunilor și obiectivelor României, UE și SUA în acest cadru.

Interacțiunea cu reprezentanții mediului de reflecție (think-tanks) din SUA - Center for European Policy Analysis (CEPA), Atlantic Council, Hudson Institute, Center for Strategic and International Studies  (CSIS), RAND și Center for a New American Security (CNAS) - s-a axat pe tema evoluțiilor din regiunea Mării Negre. Șefa diplomației române a subliniat relevanța sporită în plan global a regiunii Mării Negre, care deține un rol-cheie în consolidarea rezilienței ordinii internaționale în fața acțiunilor de contestare directă.

Totodată, Luminița Odobescu a arătat că evoluțiile din regiunea Mării Negre ”reprezintă, pentru întregul mediu euro-atlantic, cadrul principal de evidențiere a propriei capacități de acțiune susținută, coordonată și coezivă în sprijinul acestei ordini de norme, iar maniera de gestiune a provocărilor multiple din zonă urmând să constituie un model important pentru alte regiuni”.

În acest context, ministra afacerilor externe a salutat consolidarea abordării strategice a SUA în plan regional, inclusiv prin mandatarea Administrației de către Congres în vederea redactării unei Strategii pentru Securitatea și Dezvoltarea regiunii Mării Negre.

Totodată, Luminița Odobescu a subliniat importanța continuării acțiunii coezive SUA-UE-NATO și a menținerii unei abordări consecvente și multidimensionale în vederea valorificării potențialului pe care regiunea îl oferă, inclusiv din perspectiva interconectivității.

Odobescu a prezentat, totodată, gama largă de măsuri implementate de către România în promovarea responsabilă a securității, stabilității și rezilienței în regiunea Mării Negre. Oficialul român a reiterat sprijinul ferm al României pentru Ucraina și Republica Moldova.

Ministra afacerilor externe a fost, de asemenea, vorbitor principal (keynote speaker) la „Forumul Economic România-SUA”, organizat de American Chamber of Commerce (AmCham). Șefa diplomației române a trecut în revistă principalele atuuri ale României ca destinație de investiții, evidențiind evoluția relațiilor economice dintre România și SUA, a prezentat principalele proiecte energetice bilaterale și a reiterat interesul României de a sprijini eforturile de reconstrucție economică a Ucrainei.