Guvernul a amânat, din nou, adoptarea proiectului de buget pentru 2017, în așteptarea votului din Consiliul Suprem de Apărare al Țării.

Președintele Klaus Iohannis a convocat pentru marți o ședință a CSAT în care Consiliul să analizeze propunerile de buget.

Ședința de Guvern de vineri, pe a cărei ordine de zi se afla proiectul de buget pe acest an, era programată să înceapă la ora 13:00, dar a început abia în jurul orei 17:30, iar premierul Sorin Grindeanu a anunțat că aprobarea bugetului va avea loc doar după ședința CSAT.

„Toate celelalte puncte rămân valabile de pe ordinea de zi și o să intrăm în ele. Cel legat de proiectul de buget pe 2017 o să-l discutăm marți, după ședința CSAT, imediat, pentru că ne dorim cu toții, cred, să avem un buget pentru România cât mai repede adoptat de Parlament”, a spus Grindeanu la startul ședinței de Guvern.

Prima variantă a bugetului a fost discutată de membrii Guvernului săptămâna trecută și publicată pe site-ul Ministerului de Finanțe luni, dar atât Grindeanu cât și șeful PSD Liviu Dragnea s-au declarat nemulțumiți de proiect.

În urma unei noi runde de discuții, adoptarea bugetului a fost amânată de miercuri până vineri, când a fost publicat noul proiect pe site-ul Finanțelor. Chiar dacă indicatori precum creșterea economică sau deficitul bugetar nu se modifică, alocările pentru unele instituții sunt modificate substanțial. 

De exemplu, cheltuielile Administrației Prezidențiale și ale Serviciului Român de Informații (SRI) sunt diminuate în noua variantă a legii bugetului, în schimb Ministerul Apărării primește o majorare de peste 5 miliarde lei, ajungând la 2% din PIB, după ce în prima formă a bugetului avea circa 11 miliarde de lei, chiar mai puțin decât în 2016.

Proiectul de buget pentru instituțiile din domeniul securității naționale, transmis de către Guvern, a fost primit, vineri după-amiază, la Secretariatul CSAT, iar Administrația Prezidențială a comunicat ulterior că președintele Iohannis a dispus convocarea Consiliului pentru marți, 31 ianuarie, ora 12:30, în vederea analizării proiectului de buget.