Președintele Klaus Iohannis începe la ora 12:00 consultările cu partidele parlamentare privind desemnarea unui nou premier.

UPDATE8 "Președintele a ales stabilitatea, în ciuda presiunilor partidelor din opoziție și a altora de a refuza propunerea PSD și îi mulțumim pentru asta și apreciem în mod deosebit. Intrarea într-o criză politică ar fi fost un lucru grav pentru România și președintele a vrut să evite asta”, a declarat Liviu Dragnea.

Felicitând-o pe Viorica Dăncilă pentru desemnare, Dragnea a spus: "Am încredere în dumneaei pentru că este o doamnă decentă, agreabilă și foarte competentă".

"Mulțumesc domnului președinte Iohannis, mulțumesc domnului președinte Dragnea, mulțumesc colegilor mei și colegilor de alianță pentru încrederea acordată. Aștept să avem votul în Parlament, pentru că pentru noi este important punerea în practică a programului de guvernare pentru România și pentru români, să tratăm așa cum trebuie 2018 - Anul Centenarului, dar în același timp să pregătim preluarea Președinției Consiliului Uniunii Europene la 1 ianuarie 2019", a afirmat noul premier.

UPDATE 7 Iohannis:

”Am ascultat astăzi opiniile politicienilor, dar și a oamenilor simpli, chiar și pe rețelele de socializare. Sunt foarte multe argumente. Acum trebuie să decid. Această decizie trebuie să fie conformă cu Constituția și cu deciziile CCR, iar argumentul cel mai puternic este aritmetica parlamentară. Îmi este foarte clar că PSD dispune de o majoritate.

Cântărind argumentele, ținând cont de situația concretă din Parlament, am decis să dau PSD încă o șansă și să desemnez persoana propusă de PSD. Dar acum PSD trebuie să performeze. Românii și eu avem mari așteptări. PSD a promis lucruri importante, dar prea puțin s-a realizat”.

UPDATE 6 UDMR a ieșit de la consultările convocate de președintele Iohannis. Kelemen Hunor susține că nu o cunoaște pe Viorica Dăncilă, propunerea PSD-ALDE, astfel că nu poate spune că o vor vota sau nu. „Așteptăm decizia președintelui”.

UPDATE 5 PMP a făcut două propuneri pentru funcția de prim-ministru. Una pentru a fi respinsă în Parlament, a doua pentru a fi votată, susține Traian Băsescu, care susține că niciun partid „nu are chef de noi campanii electorale”.

Siegfried Mureșan este prima propunere, iar Eugen Tomac este a doua propunere pentru funcția de premier.

UPDATE 4 Consultările președintelui Klaus Iohannis cu delegația USR s-a încheiat. Dan Barna, președintele USR, a declarat că partidul va susține o formulă de guvern „non-PSD”, fără a cere posturi de ministru. Barna a precizat, însă, că există unele condiții pentru susținerea acestui guvern, printre care respingerea legilor justiției, fără penali în funcții publice.

Totuși, Dan Barna a cerut președintelui și provocarea de alegeri anticipate, dar a admis că este o procedură dificilă și de lungă durată.

„Este o miză importantă pentru România numirea unui premier non-PSD. Ne-am exprimat susținerea pentru un astfel de Guvern, în măsura în care președintele va decide să numească un astfel de premier și acesta va reuși să genereze o susținere în Parlament. Noi am accentuat faptul că soluția decentă pe care România o are în față este aceea a alegerilor anticipate, este însă dificil de ajuns acolo și de aceea primul pas ar fi nominalizarea unui premier non-PSD”, a declarat Barna după consultările cu președintele Klaus Iohannis.

UPDATE 3 Delegația PNL a propus președintelui Klaus Iohannis provocarea de alegeri anticipate. O altă variantă a PNL a fost asumarea guvernării în cazul în care Iohannis ar desemna un premier din opoziție, într-o alianță ce nu ar conține PSD.

Ludovic Orban a confirmat faptul că la nivelul PNL este convenit ca funcția de premier ar urma să fie ocupată de președintele partidului, în cazul în care ar exista această variantă.

„PNL a luat decizia de a nu participa la nicio formulă de guvernare care cuprinde PSD, de a vota împotriva oricărei formule de guvernare care conține PSD. Opțiunea pe care am exprimat-o și președintelui este pentru provocare de alegeri anticipate, deoarece considerăm că opțiunea populației de astăzi nu mai are nicio legătură cu opțiunea populației formulate la alegerile din 11 decembrie 2016. L-am informat pe președinte că PNL, în cazul în care i se va solicita, își poate asuma răspunderea de a demara negocieri pentru formarea unui majorități parlamentare care să sprijine un guvern fără PSD”, a declarat Ludovic Orban, după consultări.

UPDATE 2 Liviu Dragnea spune că a discutat cu Iohannis despre angajamentele asumate de Dăncilă cu privire la economie, măsuri fiscale, educație, dar și despre calitățile umane ale eurodeputaților: neconflictuală, deschisă dialogului, cu relații foarte bune cu colegii și nu numai, dorința de a avea o comunicare echilibrată și o relație instituțională corectă cu șeful statului.

Liderul PSD mai spune că președintele a reiterat faptul că dorește rezolvarea rapidă a situației.

Întrebat dacă există o variantă B, în cazul în care Iohannis nu o acceptă pe Dăncilă, Dragnea a precizat că social-democrații au speranța că președintele nu o va respinge.

Răspunzând unei întrebări, Dragnea a explicat că Viorica Dăncilă știe franceză și engleză.

UPDATE1 Consultările au început conform programului, la ora 12:00. Din partea PSD participă Liviu Dragnea, Paul Stănescu și Marian Neacșu, iar din partea ALDE Grațiela Gavrilescu și Daniel Chițoiu.

Șeful statului a declarat marți că dorește ”o procedură rapidă” privind stabilirea unui nou guvern.

”Această nesiguranță politică nu trebuie să degenereze în instabilitate politică și, mult mai important, vreau să previn posibile urmări economice negative ale acestei crize generate iarăși în interiorul PSD”, a spus Iohannis.

La consultări, doar PSD și ALDE se vor duce cu o propunere de premier, eurodeputata social-democrată Viorica Dăncilă. PNL și USR doresc alegeri anticipate.

Într-un interviu din 2014, Dăncilă explică de ce a intrat în politică:

”S-a creat anumite modele de femei în viața politică care nu ne reprezintă pe toate femeile. Și aici cred că ar trebui să se facă o distincție și să încercăm toate femeile, ca și în alte domenii de activitate, să încercăm să delimităm și să ne găsim modele politice care să ne reprezinte. Să nu generalizăm că toate femeile în politică au un anumit… sunt de un anumit fel… ca și în alte domenii de activitate”.