Summit NATOÎngrijorări la Madrid despre relația tot mai apropiată dintre China și Rusia

Relațiile tot mai strânse dintre China și Federația Rusă nu sunt văzute cu ochi buni de liderii celor 30 de state membre NATO, reuniți zilele acestea la Madrid.
"China este prima dată menționată în documentele Summitului. Pana acum nu s-a vorbit despre China. Este o preocupare legitimă, fiindcă este o putere mondială în ascensiune. China reprezintă un actor economic de prim rang la nivel global și faptul că nu s-a dezis deloc de „acțiunea militară specială” a Rusiei în Ucraina ne îngrijorează. Pe de altă parte, observăm și asta ne spun specialiștii, că schimburile comerciale între Rusia și China au ajuns la un nivel nemaivăzut de înalt. Asta înseamnă că se colaborează, de unde această îngrijorare suplimentară a noastră și vom discuta aceste aspecte. Avem în sesiunile din această după-amiază și de mâine parteneri, invitați, musafiri speciali, care și ei sunt interesați de aceste teme și cred că vor fi discuții destul de relevante", a explicat Klaus Iohannis miercuri, în marja participării la Summitul NATO de la Madrid.
Reacția lui Iohannis a venit după ce au apărut îngrijorări la nivelul NATO cu privire la înclinația Chinei către Rusia.
Rusia - o ''amenințare'', China - o ''provocare'' pentru interesele NATO
Rusia reprezintă pentru NATO ''cea mai semnificativă și directă amenințare'', în timp ce ''politicile coercitive'' ale Chinei reprezintă provocări pentru ''interesele de securitate și valorile'' Alianței, notează NATO în noul său concept strategic adoptat miercuri de liderii statelor membre ale acestei alianțe, la summitul lor care are loc la Madrid, potrivit agențiilor DPA și AFP, citate de Agerpres.
Conform acestui nou concept strategic, valabil pentru următorii zece ani, NATO nu mai vede Rusia ca pe un partener strategic, dar Alianța ''nu caută confruntarea și nu reprezintă o amenințare'' pentru Rusia.
Acest document, care nu a mai fost revizuit din 2010, include acum în premieră și referiri la China, menționând despre această țară că folosește ''o gamă largă de activități politice, economice și militare'' pentru a-și proiecta puterea. ''Ambițiile declarate ale Chinei și politicile sale coercitive reprezintă provocări pentru interesele noastre, securitatea noastră și valorile noastre'', scrie NATO în același document în care critică și ''parteneriatul strategic'' între Beijing și Moscova împotriva ''ordinii internaționale''.
Comentarii