Mișcarea civică a cerut printr-o adresă oficială Departamentului de Stat al SUA să îi suspende viza liderului PSD, Liviu Dragnea, și să îi aplice interdicția de a intra pe teritoriul Statelor Unite, potrivit unui comunicat de presă.

Inițiativa România a precizat că demersul a fost făcut în baza Decretului 7750 din 12 ianuarie 2014, par. (1) lit. (c), par. 3, par. 4 și par. 6, emis de președintele SUA, și a Regulamentului 22 CFR 41.122.

Având în vedere "efectele profund negative pe care corupția instituțiilor publice le are asupra eforturilor Statelor Unite de a promova securitatea și de a consolida instituțiile democratice și sistemul pieței libere”, precum și "importanța pe care Statele Unite și comunitatea internațională o acordă luptei împotriva corupției”, intrarea pe teritoriul american se suspendă în cazul demnitarilor ale căror fapte de "delapidare a banilor publici sau de amestec în procedurile judiciare, electorale sau alte proceduri publice au efecte negative serioase asupra intereselor naționale ale Statelor Unite”, se arată în decretul prezidențial 7750 invocat de mișcarea civică. 

"Liviu Dragnea îndeplinește integral criteriile prevăzute de Decretul 7750, fiind condamnat, trimis în judecată sau cercetat penal în 4 dosare (3 în România și unul în Brazilia) pentru fapte penale privind fraude electorale, fraudă cu fonduri publice europene, spălare de bani sau abuz în serviciu. De asemenea, domnul Liviu Dragnea este inițiatorul unei ofensive începute în ianuarie 2017 împotriva statului de drept și justiției independente, care pune în pericol atât stabilitatea Românei și a instituțiilor democratice, cât și investigarea infracționalității transnaționale, în special corupția transfrontalieră și terorismul", se arată într-un comunicat de presă al Inițiativei România.

Mișcarea civică subliniază că Dragnea a devenit un "pericol grav și iminent la adresa democrației, statului de drept, securității României și a aliaților din UE și NATO". 

El trebuie să primească ”un semnal clar că România trebuie să rămână pe un drum democratic și că parteneriatul strategic cu Statele Unite se bazează pe valori democratice comune și pe respectarea deplină a standardelor statului de drept”. 

Liderul mișcării, Mihai Polițeanu, amintește că există un precedent în acest sens.

În aprilie 2012, fostului premier Adrian Năstase, condamnat în două dosare penale, i-a fost retrasă viza SUA.