USR anunță că inițiativa cetățenească "Fără Penali în funcții publice" va fi înaintată vineri de Parlament Curții Constituționale pentru controlul de constituționalitate.

"În contextul în care statul de drept este atacat fără precedent, considerăm că este momentul ca inițiativa Fără Penali în funcții publice să meargă mai departe. I-am transmis mesajul nostru inclusiv președintelui Klaus Iohannis și din aceste considerente am decis să continuăm procedura prin a informa Parlamentul că poate depune semnăturile la CCR pentru controlul de constituționalitate. Este urgent ca inițiativa să ajungă pe masa CCR și apoi să înceapă procedura parlamentară, cu dezbateri în comisii și vot în plenul Camerei Deputaților și Senat. De asemenea, urmează să ne adresăm cu procese individuale primarilor care refuză să respecte legea și să o încalce flagrant, care din diverse motive refuză să elibereze semnăturile cetățenilor”, a declarat președintele USR, Dan Barna, printr-un comunicat de presă.

Inițiativa "Fără Penali în funcții publice" propune ca articolul 37 din Constituție, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat, având următorul conținut: "Nu pot fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de Președinte al României cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării."