Senatul a respins luni inițiativa legislativă a USR PLUS prin care persoanele care se vaccinează împotriva COVID-19 urmau să beneficieze, la cerere, de o zi liberă.

Inițiativa propunea ca persoanele care se vaccinează să beneficieze de:

- o zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, în ziua vaccinării, în cazul angajaților;

- o zi scutire de frecvență, în ziua vaccinării, în cazul elevilor, studenților și militarilor;

- de asemenea, pot beneficia de o zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, și unul dintre părinți în ziua vaccinării copilului cu vârsta de până la 14 ani sau a copilului cu dizabilități cu vârsta de până la 26 de ani.

În timpul dezbaterilor, senatorul USR PLUS Ștefan Pălărie a afirmat că inițiativa are scopul de a încuraja pe români să se vaccineze, iar ziua liberă nu este o zi pierdută pentru angajator, ci este o zi câștigată pentru campania de vaccinare și pentru sănătatea românilor, în condițiile în care restricțiile epidemiologice s-au redus și încă 80% din populație nu s-a vaccinat încă.

”Aceasta este o lege care încurajează vaccinarea, care este o prioritate a Guvernului și o prioritate a noastră. Inițiativa a primit un raport pozitiv, în unanimitate, de la Comisia pentru muncă, familie și protecție socială, aviz favorabil al Consiliului Legislativ, aviz favorabil Consiliul Economic și Social și a fost dezbătută împreună cu confederațiile patronale și cu confederațiile sindicale reprezentative. Acordarea unei zile libere pentru vaccinare este un cost mic față de riscul potențial al acordării a minim 15 zile de concediu medical, fără a mai pune la socoteală pericolul la care sunt supuși ceilalți angajați", a spus senatorul.

PNL nu susține proiectul

Președintele PNL, Ludovic Orban, a explicat luni de ce liberalii nu susțin propunerea.

"Nu s-a discutat la nivelul Coaliției, nu face parte din strategia de vaccinare, care este o strategie stabilită la nivel guvernamental. Noi am încurajat companiile să se implice în procesul de vaccinare și foarte multe companii au arătat responsabilitate, și-au îndemnat angajații și au organizat, în condiții exemplare, procesul de vaccinare, cred că strategia de vaccinare care a fost stabilită de Guvern și care a fost implementată trebuie să rămână în continuare strategia de vaccinare. Ca atare, nu avem niciun fel de obligație de a susține un proiect de lege al unor parteneri care nu au discutat cu noi, nu au discutat nici la nivel guvernamental și care, din punctul meu de vedere, excede cadrul strategiei de vaccinare care este stabilit la nivel guvernamental", a explicat Orban.

+++

Proiectul avea nevoie de cel puțin 69 de voturi pentru a fi adoptat, însă a primit doar 64, în timp ce 60 au fost "contra". Camera Deputaților este forul decizional în cazul acestui proiect.

Liberalii au votat "împotrivă", în timp ce unii social-democrați au votat favorabil.