Președintele Klaus Iohannis se va deplasa pe 31 ianuarie la Bruxelles, unde se va întâlni cu șeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

UPDATE

Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, Klaus Iohannis se va întâlni miercuri și cu președintele Consiliului European, Donald Tusk.

Vizita are loc în urma invitației care i-a fost adresată, în decembrie 2017, de către președintele Comisiei Europene.

În cadrul întrevederii cu membrii Colegiului Comisiei, "vor fi abordate subiecte legate de pregătirea Președinției române a Consiliului Uniunii Europene din primul semestru al anului 2019, precum și teme de actualitate ale agendei europene vizând, în principal, procesul de consolidare a Uniunii Europene".

Pe agendă se vor afla și negocierile privind noul cadru financiar al UE post-2020, aprofundarea Uniunii Economice și Monetare, securitatea externă și internă a Uniunii și aspecte legate de relațiile externe ale Uniunii, cu accent pe procesul de extindere și vecinătatea estică.

De asemenea, va fi discutată situația din România referitoare la modificările aduse cadrului legislativ privind sistemul judiciar și lupta împotriva corupției.

"Președintele Klaus Iohannis va sublinia, în cadrul întâlnirilor, angajamentul ferm al României de a contribui la consolidarea proiectului european, precum și atașamentul țării noastre la principiile și valorile pe care se bazează Uniunea. De asemenea, va arăta că Președinția României a Consiliului UE va avea o abordare echilibrată și obiectivă, în interesul Uniunii și al statelor membre, care să contribuie la avansarea procesului de integrare europeană", precizează Administrația Prezidențială.

Totodată, președintele României se va întâlni și cu Joseph Daul, președintele Partidului Popular European.

***

Potrivit agendei publicate vineri de Comisia Europeană, Juncker îl va primi pe președintele Klaus Iohannis, care se va întâlni și cu Colegiul comisarilor, întâlnire urmată de un prânz de lucru.

Ulterior, cei doi lideri vor susține o conferință comună de presă.

Vizita are loc într-un context destul de tensionat între Executivul de la Bruxelles și cel de la București, situație provocată de încăpățânarea PSD-ALDE de a merge până în pânzele albe cu modificarea legilor Justiției.