Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a avut luni o întâlnire oficială de lucru, la Washington, cu secretarul de Stat american, Michael Pompeo. Comunicatele MAE și ale Departamentului de Stat spun povești diferite despre această întrevedere.

Mike Pompeo și Teodor Meleșcanu "au vorbit în mod special despre agresiunea rusă în Marea Neagră și contribuția României la securitatea și stabilitatea regiunii Mării Negre. De asemenea, ei au discutat despre importanța eforturilor României de combatere a corupției care subminează instituțiile sale democratice și promovează influența nocivă a adversarilor", se arată în comunicatul Departamentului de Stat.

Comunicatul mai precizează că cei doi oficiali au abordat chestiunea cooperării strânse în domeniul securității și provocările cu care se confruntă NATO pe flancul estic.

Comunicatul MAE, mult mai lung decât cel al Departamentului de Stat, nu face nicio referire nici la chestiunea corupției și nici la Rusia:

"Cei doi oficiali au abordat o gamă largă de subiecte de actualitate de pe agenda bilaterală, subliniind interesul și eforturile comune ale ambelor guverne, român și american, pentru dezvoltarea și intensificarea Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite ale Americii. Ministrul român a subliniat importanța vizitelor bilaterale la nivel înalt la Washington și București pentru dezvoltarea relației bilaterale.

Discuția a vizat de asemenea o evaluare a priorităților de securitate transatlantică, în anticiparea reuniunii ministeriale dedicată aniversării a 70 de ani de la înființarea Organizației Atlanticului de Nord. Ministrul Teodor Meleșcanu  a apreciat parteneriatul strâns cu Statele Unite în domeniul securității, scoțând în evidență rolul strategic al României și al cooperării româno-americane în asigurarea unei abordări integrate a măsurilor de apărare și descurajare pe flancul estic al NATO. Totodată șeful diplomației române a accentuat importanța consolidării angajamentului american și aliat pentru securitatea regiunii Mării Negre.

Șeful diplomației române a punctat realizările Președinției române a Consiliului UE și agenda pentru a doua parte a mandatului, inclusiv aspecte referitoare la Parteneriatul Estic, Asia Centrală și Balcanii de Vest. De asemenea, a subliniat abordarea României de relevare a substanței pozitive a cooperării dintre UE și SUA.

Ministrul afacerilor externe, a adus în discuție candidatura României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, arătând că este un obiectiv major al politicii externe române. A prezentat candidatura României la un loc nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU și a evidențiat experiența tradițională a țării noastre în sistemul ONU. 

Au mai fost discutate eforturile regionale și globale în problematica neproliferării, combaterii terorismului și amenințărilor asimetrice de securitate, secretarul de stat american remarcând contribuțiile importante ale României în cadrul organizațiilor și mecanismelor internaționale, dar și expertiza de înaltă ținută a specialiștilor și profesioniștilor români. De asemenea, a fost discutată intensificarea cooperării bilaterale în domeniul energiei".