Intelectualii maghiari din România protestează împotriva tonului discursului premierului ungar, susținut la sfârșitul acestei săptămâni la Băile Tușnad.

Fostul politician al UDMR, Péter Eckstein-Kovács, sociologii László Fosztó și László Nándor Magyari, precum și Attila Gáspárik, director al Teatrului Național din Târgu Mureș, au lansat o petiție, în numele Grupului de Inițiativă pentru Pluralismul în Transilvania, intitulată "Ne delimităm de discursul rasist", a informat despre această acțiune portalul főtér.ro.

În opinia lor, trebuie respinsă "teoria rasistă, explicația rasistă", care a fost rostită la Băile Tușnad.

Inițiatorii au subliniat în petiție că "nu există specii umane, deoarece toți aparținem Homo Sapiens, ca o singură specie", iar viziunea despre declinul Occidentului, conturată în discurs, în care "rasa mixtă” post-Occidentului se confruntă cu populațiile nemixte ale statelor naționale din Europa Centrală, evocă retorica epocii care a condus la izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, precum și la Holocaust".

Potrivit inițiatorilor, un astfel de conținut și mod de a vorbi nu au nimic de-a face cu publicul maghiar din Transilvania, care de secole s-a considerat un loc de toleranță etnică și religioasă. Inițiatorii acuză UDMR și "majoritatea presei maghiare din Transilvania" de tăcere complice. Până în prezent petiția a fost semnată de peste 300 de persoane. 

sursa: RADOR