Proiectul de lege privind interzicerea reclamelor la jocurile de noroc, inițiat de liberalul Adrian Cozma și semnat de parlamentari de la toate partidele, cu excepția UDMR, s-a lovit de câteva "probleme" în parcursul legislativ.

UPDATE

Principalele modificări:

- reclame interzise la radio și TV în intervalul orar 06:00 - 23:00;

- amenzi între 10.000 - 50.000 de lei pentru cine nu respectă prevederile;

- influencerii și personalitățile nu vor avea voie să  promovează prin spoturi jocurile de noroc;

- dimensiunile bannerelor publicitare din oraș să nu depășească în mod individual o suprafață de 30 de metri pătrați și să nu promoveze premii în bani sau bunuri materiale;

-  sintagma "Joacă responsabil" din reclame sau bannere a fost înlocuită cu sintagma "Fii responsabil";

- sunt permise în reclamele radio și TV inserturile grafice, respectiv reprezentarea, statică sau în mișcare, cu sau fără sunet, a mărcii, astfel cum aceasta este definită potrivit legii, a siglei sau a altui simbol prin care se identifică titularul mărcii, al siglei sau al simbolului ori imaginea unui produs reprezentativ al acestuia, dacă acestea sunt efectuate în timpul transmisiunilor sportive în direct. În orice situație, aceste inserturi grafice vor fi însoțite de mesajul „Fii responsabil”.

+++

Cele două Comisii au adoptat un raport de admitere cu amendamente. Proiectul ar putea intra miercuri la vot în Senat, în calitate de primă Cameră sesizată.

PNL, PSD și UDMR au votat favorabil raportul.

+++

Senatorul UDMR Lorand Turos a propus ca influencerii și personalitățile să nu aibă voie să promoveze jocurile de noroc prin spoturi publicitare. PSD a zis că este greu de înțeles ce înseamnă "personalitate" în acest context, doarece și ministrul Culturii, și medicii intră în această categorie. Amendamentul a fost admis cu majoritate de voturi și de Comisia juridică, și de Comisia pentru cultură.

Cu majoritate de voturi, amendamentele care modifică drastic proiectul au fost aprobate. De asemenea, sintagma "Joacă responsabil" a fost înlocuită cu sintagma "Fii responsabil".

Narcis Godeanu, secretar general al ONJN, a venit cu propunerea ca bannerele să nu depășească 20 de metri, premiile să nu fie afișate, să fie menționat sloganul "Joacă responsabil", iar la TV și radio, în intervalul 23:00 - 06:00, reclamele să nu aibă mai mult de 90 de secunde".

Senatorul PNL Daniel Fenechiu, care a prezentat amendamentele susținute de aripa PNL care dorește o modificare drastică a proiectului, că, prin interzicerea completă a unui lucru "nu faci decât să muți activitatea într-o zonă ilicită".

Ana Racheleanu, coordonatorul campaniei Declic pentru interzicerea reclamelor la jocuri de noroc și pariuri sportive, a declarat, într-o intervenție online la ședința Comisiilor, a declarat că, dacă Republica Moldova a interzis în 2021 aceste reclame, și România o poate face.

"Cred că puteți vota proiectul în forma inițială, nu într-o formă mai blândă", a adăugat aceasta.

Odeta Nestor, fostă șefă la Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN), a spus în fața Comisiei că această lege trebuie dată exemplu de bune practici în alte țări.

"În acest moment cu toții suntem de acord că există obligația de a limita fenomenul", a spus ea.

Totuși, o interzicere completă a reclamelor "nu va aduce control asupra acestor probleme", iar jucătorii vor migra spre piața jocurilor de noroc din Ucraina, Moldova și alte țări și "îi vom trimite într-o piață neagră", a mai spus ea.

Adrian Cozma a fost întrebat dacă este de acord cu amendamentele colegilor săi de partid. El a răspuns că nu trebuie diluată forma depusă inițial.

"Eu consider că trebuie menținută forma inițială pentru a nu se dilua esența. Să lăsăm copiii să aibă o creștere sănătoasă. Hai să ne le mai picurăm în minte și alte pericole, cum oricum au deja de cum ies din casă", a replicat Cozma.

Acesta a afirmat că nu va vota niciun amendament și își menține părerea că proiectul nu trebuie modificat.

Deputata PSD Diana Stoica a declarat în fața colegilor din Comisii că "România a devenit împânzită de jocuri de noroc", iar "copiii văd asta zilnic în drum spre școală și ajung să creadă cu este posibil un câștig rapid".

"Este un proiect care vine să lămurească o chestiune care a fost trecută cu vederea, noi vedem și trăim momente destul de complicate. Pe toate clădirile vedem publicitate agresivă pentru jocurile de noroc, pe toate canalele vedem publicitate agresivă. Este inadmisibil să încurajăm această adicție. Ea nu face decât să încurajeze jocurile de noroc și consumul. Este ca o picătură chineazească. Picură în mintea și sufletele copiilor și a românilor această comunicare", a spus, în Comisie, Adrian Cozma.

El a mai spus că nicăieri în Europa nu există o asemenea agresivitate în publicitatea jocurilor de noroc.

Legat de o interzicere parțială a reclamelor, Cozma a precizat, cu tot respectul pentru colegii săi din PNL care au modificat proiectul, că "cel mai sănătos pentru viitorul copiilor noștri este ca această publicitate să fie interzisă atât la radio și TV, cât și pe stradă".

Comisia juridică și Comisia pentru cultură din Senat s-au reunit pentru a discuta împreună proiectul de lege care prevede interzicerea reclamelor la jocurile de noroc. Inițial, Comisia juridică trebuia să discut proiectul, apoi el să meargă în Comisia pentru cultură.

+++

În forma inițială, liberalul Adrian Cozma propunea interzicerea oricărei forme de comunicare comercială audiovizuală pentru cazinouri, jocuri de noroc sau pariuri și specifica faptul că reclamele de acest tip "favorizează apariția și instalarea adicțiilor definite de Organizația Mondială a Sănătății".

Nerespectarea acestor prevederi era, conform proiectului inițial, sancționată cu amendă de la 10.000 lei la 50.000 lei.

Însă proiectul pentru completarea art. 29 din Legea nr.504/2002 a audiovizualului și pentru modificarea și completarea Legii nr. 148/2000 privind publicitatea a suferit modificări prin amendamente, iar inițiatorul legii nu mai este mulțumit.

Șefa interimară a Senatului, Alina Gorghiu, și câțiva liberali au venit cu modificări. De la interzicerea totală a reclamelor s-a ajuns la o interzicere parțială.

Astfel, liberalii au depus un amendament prin care vor interzicerea publicității audiovizuale pentru jocurile de noroc în intervalul 06:00 - 23:00, adică doar pe timpul zilei.

Un alt amendament prevede că formele de publicitate exterioară sunt permise dacă dimensiunile bannerelor publicitare nu depășesc, în mod individual, o suprafață de 30 de metri pătrați" și nu promovează premii în bani sau bunuri materiale.

Un alt amendament vrea ca reclamele, care pot rula la TV între 23:00 și 06:00, să fie permise doar în condițiile în care sunt însoțite de mesajul „Joacă responsabil", menționează interdicția participării la jocurile de noroc a persoanelor sub 18 ani și să nu încurajeze în mod direct sau indirect minorii și adolescenții să participe la jocuri de noroc.

Adrian Cozma, inițiatorul legii, susține într-un punct de vedere pentru Libertatea, că nu a fost informat că senatorii PNL vor să îi modifice proiectul.

„Îmi mențin inițiativa, aceea este forma sănătoasă, nu trebuie să existe nicio formă de publicitate la jocurile de noroc, niciuna”, a reacționat deputatul PNL. El subliniază că înainte de a depune inițiativa s-a consultat cu preoți, profesori, medici, psihiatrii, psihologi.

„E ca picătura chinezească. Picură în inima și mintea copiilor noștri și a oamenilor pic cu pic această adicție, preocupare față de jocurile de noroc. Trebuie să avem toleranță zero față de jocurile de noroc. Mi se par nepotrivite aceste propuneri și propunerea corectă este cea plecată de la noi”, a spus Cozma.

Liberalul crede că evenimentele sportive nu ar trebui sponsorizate de casele de pariuri. „Nu mi se pare moral. Pentru sănătatea copiilor noștri nu trebuie să încurajăm adicția”, adaugă deputatul.

Tot Libertatea scrie că primii care și-au retras semnăturile au fost deputații PSD. Pe 14 decembrie 2022, 16 deputați social-democrați au decis să nu mai susțină inițiativa. „La câteva zile după ce am semnat proiectul, ne-a sunat președintele Ligii Profesioniste de Fotbal (Gino Iorgulescu, n.r.). <Eu ce fac cu fotbalul, nu mai pun reclame?> Ne-am dat seama că proiectul e o prostie cât casa. De aceea ne-am retras semnăturile”, a dezvăluit, sub protecția anonimatului, pentru Libertatea, un deputat PSD care se aflase pe lista de semnatari.

Marți, începând cu ora 12:00, Comisia juridică din Senat discută proiectul. La ora 13:00, el va fi discutat și în Comisia de cultură. Dacă primește rapoarte favorabile, proiectul ar putea fi votat miercuri de Senat, urmând că apoi să ajungă în Camera Deputaților.