Secretarul pentru Securitate Internă al SUA, Alejandro Mayorkas și ambasadorul României, Andrei Muraru, se întâlnesc vineri pentru a consemna oficial aderarea României la programul american de scutire de vize.

UPDATE 

Românii vor putea călători în SUA fără vize începând cu luna martie, urmând să fie necesară o notificare în platforma ESTA - Electronic System for Travel Authorization, a declarat miercuri, pentru Agerpres, ministrul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu.

Șeful diplomației române a explicat că, după un eveniment oficial ce va avea loc vineri la Washington, România va deveni cel de-al 43-lea stat din lume care nu mai are nevoie de vize, atunci când cetățenii săi vor să călătorească în SUA. Până în prezent, obținerea vizei de călătorie în SUA însemna pentru români inclusiv un interviu la Consulatul Statelor Unite ale Americii și plata unei taxe.

'Unul dintre criteriile cele mai importante pentru acordarea acestui privilegiu a fost scăderea ratei de refuz a solicitărilor de viză. În ceea ce privește în mod concret calendarul previzibil - în 10 ianuarie are loc ceremonia oficială, se anunță oficial de către secretarul Departamentului de Interne și șeful misiunii diplomatice române la Washington; urmează ca această decizie să fie publicată în Monitorul Oficial al Statelor Unite și nu se va întâmpla imediat, dar bănuiesc că, înainte de 20 ianuarie, Ziua inaugurării noii administrații Trump', a arătat Hurezeanu.

El a adăugat că pentru călătoria fără viză în SUA va exista pentru români 'o perioadă de adaptare' tehnică a sistemului ESTA.

'Este un sistem de transmitere a solicitărilor electronice pentru autorizarea unei călătorii în Statele Unite, care nu este o viză', a menționat ministrul.

Potrivit acestuia, din primăvară, românii vor călători fără vize în SUA.

'Această autorizare este pur și simplu operațiunea pe care o fac toți ceilalți cetățeni ai lumii care călătoresc în Statele Unite fără viză. Dar, pentru a ajunge în acest moment, deci pentru o notificare prealabilă electronică a călătoriei în Statele Unite, trebuie să mai așteptăm două luni și jumătate, adică până în 1 martie. E vorba de o adaptare a sistemelor tehnice, de o acomodare. Din martie, românii vor putea călători așa cum călătoresc toți ceilalți, sigur că nu fără această solicitare, autorizație, autorizare, notificare electronică de călătorie', a spus Emil Hurezeanu, adăugând că șederea nu poate fi mai mare de 90 de zile.

Ministrul de Externe a apreciat eforturile făcute în direcția includerii României în Visa Waiver.

'Pot să atribui toate meritele instituțiilor române care au contribuit la acest succes: Ministerul de Externe, condus de doamna Luminița Odobescu, ministerul de Interne, condus de către Cătălin Predoiu, alte instituții ale statului, Guvernul României. De ce? Pentru că în interiorul Parteneriatului Strategic - și nu suntem de ieri de azi parteneri strategici cu Statele Unite, dar abia în martie vom intra în Visa Waiver - există câteva căi de acțiune și câteva obligații', a afirmat Hurezeanu.

+++

În cadrul întâlnirii, care va avea loc la sediul Departamentului pentru Securitate Internǎ din Washington, reprezentantul guvernului american îl va informa oficial pe reprezentantul statului român cu privire la decizia autorităților SUA de admitere a României în programul Visa Waiver (VWP), comunicând totodată detaliile tehnice și data activării efective a noului regim de călătorie pentru cetățenii români, a anunțat miercuri într-un comunicat Ambasada României în Statele Unite.

Oficialii celor două țări vor marca desemnarea României în programul de scutire de vize, trecând în revistă eforturile ambelor părți pentru aderare, precum și formele de cooperare privind îndeplinirea în continuare a cerințelor de reciprocitate și schimb de informații.

La evenimentul din capitala Statelor Unite vor lua parte oficialii americani ai Departamentului pentru Securitate internă și Departamentului de Stat, precum și reprezentanți ai Ambasadei României la Washington.

"Evenimentul de vineri este punctul culminant și rezultatul final al anilor de muncă asiduă a oficialilor români și americani. Desemnarea României în programul american de scutire de vize este o recunoaștere importantă a intereselor noastre comune economice și de securitate. România își consolidează astfel statutul de partener strategic al SUA, fiind prima țară din regiunea Mării Negre admisă în programul Visa Waiver. Vor exista beneficii importante - românii vor putea călători mai ușor, impulsionând astfel comerțul si investițiile, și încurajând turismul și contactele directe", a declarat ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru.

"Având in vedere cerințele stricte pe care le-a avut de îndeplinit, ca orice alt stat admis în program, Romania devine o țară mai sigură, care își coordonează mai strâns securitatea cu Statele Unite" a mai declarat ambasadorul român. 

România devine astfel al 43-lea participant la programul american de scutire de vize, după ce la 27 noiembrie 2024 Departamentul de Stat al SUA a confirmat că România a înregistrat în anul fiscal 2024 (1 octombrie 2023 - 30 septembrie 2024) o rată de refuz a vizelor de 2,61%, îndeplinind astfel unul dintre criteriile principale de acces în Programul Visa Waiver.

Pe lângă criteriul ratei de refuz, accesul României în programul Visa Waiver a presupus îndeplinirea unor criterii esențiale legate de securitatea documentelor de călătorie, realizarea schimbului de informații, implementarea unor măsuri concrete pentru combaterea terorismului și a migrației ilegale.

Pentru îndeplinirea acestor obiective, autoritățile române au numit în 2023 un coordonator național și au creat un comitet inter-instituțional pentru includerea țării noastre în programul SUA de scutire de vize. Totodată, îndeplinirea criteriilor tehnice a presupus încheierea unor acorduri, implementarea unor măsuri tehnice concrete, precum și modificări legislative importante.

Programul Visa Waiver este un parteneriat cuprinzător de securitate între Statele Unite și țările desemnate, care permite cetățenilor acestor state să călătorească în SUA fără viză timp de până la 90 de zile pentru turism sau afaceri. Programul are o importantă componentă de combatere a terorismului și a infracționalității transfrontaliere, inclusiv a migrației ilegale, care necesită un schimb permanent de informații cu țările participante, sprijinind în același timp comerțul si călătoriile în scop turistic sau de afaceri.

Programul este administrat de Departamentul de Securitate Internă în colaborare cu Departamentul de Stat. Până în prezent, cetățenii a 42 de state pot călători în SUA în cadrul programului Visa Waiver.

Cetățenii țărilor incluse în Programul Visa Waiver care doresc să călătorească în Statele Unite trebuie să se înregistreze în Sistemul electronic de autorizare a călătoriilor (Electronic System for Travel Authorization - ESTA) înainte de a se deplasa in SUA și să îndeplinească o serie de cerințe de eligibilitate.

"Prin aderarea la programul Visa Waiver, cetățenii români nu vor mai avea de susținut interviuri la un consulat al SUA, ceea ce face procedura mult mai puțin costisitoare și consumatoare de timp. Autorizația de călătorie care înlocuiește vizele actuale este valabilă timp de doi ani, are număr nelimitat de intrări/ieșiri din SUA în acest interval, și poate fi utilizată pentru vizite de până la 90 de zile; costul unei autorizații de călătorie este de 21 de dolari SUA", precizează comunicatul Ambasadei României la Washington.