Ministrul de externe Bogdan Aurescu l-a primit joi pe ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman.

Bogdan Aurescu și Adrian Zuckerman ”au reiterat satisfacția pentru nivelul excelent al cooperării România-SUA, atins la celebrarea a 140 de ani de relații diplomatice bilaterale”, potrivit unui comunicat MAE. În context, ministrul afacerilor externe a salutat initiativele care promovează această aniversare la nivelul ambelor camere ale Congresului SUA.Au fost trecute în revistă evoluțiile recente care dau consistență Parteneriatului Strategic România-SUA, precum cooperarea în domeniul securității și apărării, securității energetice și aprofundarea dialogului în ceea ce privește combaterea traficului de persoane și protejarea drepturilor de proprietate intelectuală.

Totodată, a fost discutată și cooperarea bilaterală în contextul pandemiei de COVID-19, cu evidențierea impactului deosebit de pozitiv pe care l-a produs în SUA echipa medicală militară din România, care s-a deplasat în statul Alabama pentru schimb de bune practici și susținerea eforturilor de combatere a pandemiei.

Cu prilejul întâlnirii au fost abordate și alte subiecte de actualitate aflate pe agenda comună, cu accent pe evoluțiile din zona Mării Negre și cooperarea regională, în special în cadrul Inițiativei celor Trei Mări. 

Ministrul Bogdan Aurescu și ambasadorul Adrian Zuckerman au convenit menținerea unui dialog constant și aprofundat în următoarea perioadă pe toate aceste teme de interes comun.