Președintele Klaus Iohannis a semnat luni decretul de promulgare a legii 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii și spune că modificările legilor justiției reprezintă un regres pentru democrația din România.

"Încă de la demararea, în urmă cu mai bine de un an, a procedurilor de modificare a celor trei legi fundamentale ale justiției, Președintele Klaus Iohannis a uzat, în mod repetat, de prerogativele sale constituționale de a solicita Parlamentului României reexaminarea acestora și de a sesiza Curtea Constituțională a României. În plus, atât Președintele României, cât și Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei s-au adresat Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept, Comisia de la Veneția. Opinia preliminară emisă de acest organism european, care se va regăsi în documentul final din luna octombrie, precizează că modificările legislative au un impact negativ asupra sistemului judiciar din România și asupra independenței judecătorilor și procurorilor", transmite președintele, potrivit Administrației Prezidențiale.

Iohannis a mai afirmat că modificările legilor justiției reprezintă un regrel pentru democrația din țară.

"Modificările aduse cadrului legal existent în domeniul justiției reprezintă un regres pentru democrația din România. Pentru prima dată de la aderarea la Uniunea Europeană, este pus sub semnul întrebării angajamentul României privind respectarea valorilor fundamentale ale Uniunii, precum statul de drept și separația puterilor în stat, pericol semnalat de către Comisia Europeană și GRECO", transmite președintele, potrivit Administrației Prezidențiale", se mai arată în sursa citată.

De asemenea, președintele reiterează că nu susține modificările aduse acestei legi, la fel ca în cazul Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, respectiv al Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor.

Klaus Iohannis solicită reluarea parcursului legislativ în Parlament pentru punerea celor trei legi din domeniul justiției în acord cu toate recomandările Comisiei de la Veneția, înainte ca modificările adoptate "să producă efecte negative ireversibile ori greu de reparat în privința bunei funcționări a justiției și a calității actului de justiție".