Ioana Mihăilă este propunerea Alianței USR PLUS pentru funcția de ministru al Sănătății, a anunțat europarlamentarul Dragoș Pîslaru într-un mesaj postat pe Facebook.

UPDATE

Președintele Klaus Iohannis a semnat miercuri decretul de numire în funcția de membru al Guvernului a Ioanei Mihăilă, ministrul Sănătății, anunță Administrația Prezidențială.

Ceremonia de depunere a jurământului de învestitură va avea loc tot miercuri, ora 18:15, la Palatul Cotroceni.

+++

"Doctorul Ioana Mihăilă va fi noul ministru al Sănătății. Ioana este un medic endocrinolog cu experiență, care a lucrat alături de Vlad Voiculescu în calitate de secretar de stat încă de la momentul preluării guvernării. Ioana a făcut deja o treabă excelentă pe pregătirea componentei de sănătate în cadrul #PNRR, apreciată de Comisia Europeană Fiecare zi de criză politică, fiecare zi în care nu avem un ministru cu puteri depline în acest domeniu vital este o zi pierdută. Iar Ioana, fiind deja la minister, asigură continuitatea imediată. Mă bucură nominalizarea Ioanei și, cu atât mai mult, mă bucură nominalizarea unei femei super profesioniste într-un portofoliu ministerial. Cred că un pic mai mult de echilibru de gen ajută mult la masa deciziilor. Am convingerea că reformele începute de echipa de la Ministerul Sănătății vor fi duse la bun sfârșit și voi fi mereu la dispoziția Ioanei pentru a da o mână de ajutor", a scris Pîslaru.

Birourilor Naționale Reunite ale USR PLUS au validat miercuri, într-o ședință online, propunerea Ioanei Mihăilă în funcție.

Într-un comunicat de presă, USR PLUS a anunțat că o propune pe Ioana Mihăilă, în prezent secretar de stat în Ministerul Sănătății, pentru a prelua conducerea acestei instituții. Propunerea a fost înaintată premierului Florin Cîțu.


„Prioritatea mea va fi rezolvarea crizei sanitare prin măsuri concrete care să vină în sprijinul spitalelor. Sunt medic și cunosc îndeaproape care este situația din spitale și cu ce se confruntă colegii mei de mai bine de un an. Au nevoie de soluții ferme și clare și asta îmi propun să fac, alături de colegii mei din minister – să venim în ajutorul lor, iar tot ce a fost făcut bun până acum va fi continuat. Rămân consecventă angajamentelor pe care mi le-am asumat ca secretar de stat în Ministerul Sănătății: refacerea infrastructurii de sănătate, sprijinirea segmentului ambulatoriu și a medicinei de familie, precum și alocarea finanțărilor pe criterii obiective. Depolitizarea sistemului de sănătate va fi un punct esențial al mandatului meu ”, a declarat Ioana Mihăilă, citată în comunicatul Alianței.

Ioana Mihăilă s-a născut în 1980 și este de profesie medic primar endocrinolog și un cunoscut antreprenor în domeniul medical din județul Bihor, unde a pornit de la zero un mic cabinet medical care s-a transformat în câțiva ani într-o clinică de specialitate cu zeci de angajați, implicați în tratarea pacienților din județ, furnizând servicii medicale de o calitate evaluată la superlativ de instituțiile de specialitate.

Absolventă a Facultății de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, Ioana Mihăilă s-a clasat între primii 100 de candidați pe țară la examenul național de rezidențiat, profesând ca medic endocrinolog în Cluj și în Oradea, iar în 2016 a promovat cu nota 10 examenul pentru obținerea gradului de medic primar. A coordonat caravane medicale prin care au fost oferite servicii medicale gratuite în satele din județul Bihor.

Ioana Mihăilă a fost numită în funcția de secretar de stat în Ministerul Sănătății la începutul anului 2021. În această calitate, a coordonat activitățile de gestionare a investițiilor în sistemul medical românesc din fonduri externe și elaborarea componentei de sănătate din Planul Național de Redresare și Reziliență, cea mai importantă oportunitate de investiție în infrastructură de sănătate a României. 

Ioana Mihăilă este căsătorită și are doi copii.