Președintele Klaus Iohannis a anunțat marți că starea de alertă va fi prelungită de pe data de 15 iunie cu încă 30 de zile.

"Am luat în discuție situația epidemiei, posibile măsuri de relaxare și am luat în calcul necesitatea prelungirii stării de alertă. Numărul de noi îmbolnăviri nu a scăzut semnisifcativ, dar nici nu a crescut, considerăm că este posibil cu câteva noi măsuri de relaxare. După 15 iunie se vor putea redeschide mall-urile, dar fără restaurante și locuri de joacă. Evenimente private cu 20 de persoane în interior și 50 de persoane în exterior", a declarat Klaus Iohannis.

"Având în vedere că nu avem o scădere semnificativă a numărului de îmbolnăviri, că avem în continuare în jur de 150 de oameni la ATI, că și ultimul weekend de relaxare s-a simțit nu în sens bun la numărul de îmbolnăviri, ne face să fim în continuare precauți și suntem de părere că se impune prelungirea stării de alertă. Sigur, vor fi mai puține restricții propuse, va fi un pic mai simplu, dar considerăm că nu se poate continua fără a avea acest instrument - starea de alertă", a adăugat Iohannis.

El a mai anunțat că după 15 mai va fi posibilă redeschiderea after school-urilor, a grădinițelor și creșelor private. De asemenea, s-a discutat despre redeschiderea sălilor de fitness și a piscinelor exterioare.

Potrivit președintelui, este important ca "ușor-ușor" să se renunțe la unele măsuri de izolare și autoizolare.

"Măsuri de izolare la domiciliu, respectiv la autoizolare, au ocupat un spațiu destul de lung în discuția și în analiza noastră. Este important ca ușor-ușor să renunțăm la unele dintre aceste măsuri, acolo unde este posibil. S-a găsit un criteriu obiectiv, cu care putem și noi, în România, să lucrăm. În acest sens, lucrurile vor fi mai relaxate în relația cu statele unde numărul de noi îmbolnăviri este mic - mai exact, unde numărul de îmbolnăviri în ultimele 14 zile este sub 5 cazuri la milion de locuitori în fiecare dintre sau în media ultimelor 14 zile", a mai declarat șeful statului.

Klaus Iohannis a afirmat că la relaxarea măsurilor de izolare nu se încadrează oamenii care vin din state precum Italia, Spania, Franța, Belgia, Suedia, Olanda. 

Klaus Iohannis a făcut apel la parlamentarii care urmează să voteze prelungirea stării de urgență să fie responsabili și să sprijine Guvernul pentru a controla eficient răspândirea COVID-19.