Iohannis: Dacă suntem obligați să primim mai mulți refugiați, folosim fonduri UE pentru noi centre
România ar putea folosi fonduri UE pentru noi centre de primire, dacă va fi obligată de UE să primească mai mulți refugiați, a declarat Klaus Iohannis, precizând că mandatul lui Oprea la JAI va fi asemănător cu cel de la precedentul Consiliu.
Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că, în urma discuțiilor din ședința CSAT, s-a decis ca mandatul ministrului de Interne, Gabriel Oprea, la Consiliul JAI din 22 septembrie să fie"foarte asemănător” cu cel de la ultima ședință JAI, de luni, ceea ce înseamnă că România își menține poziția de respingere a cotelor obligatorii.
"România este solidară cu celelalte state membre din UE, dar nu putem să considerăm cotele obligatorii o soluție la problema migrației”, a spus Iohannis.
În cadrul Consiliului Suprem de Apărare a Țării s-a luat în calcul și situația provocată de votul de joi al Parlamentului European, care a aprobat propunerea CE de relocare a 120.000 de refugiați din Italia, Grecia și Ungaria, care, "din păcate" - după cum s-a exprimat Iohannis - , conține ideea de cote obligatorii.
"E posibil ca, printr-o procedură care va fi aplicată săptămâna viitoare, UE să ne oblige să primim mai mulți refugiați decât am oferit noi locuri”, a afirmat Iohannis, explicând că este un scenariu pe care România nu și-l dorește, întrucât nu ajută la rezolvarea problemei, dar e un scenariu posibil.
CSAT: Nicio decizie în privința refugiaților, doar "vehicularea" unei idei
CSAT, a subliniat șeful statului, nu a luat o decizie în acest sens, dar în ședință "s-a vehiculat ideea” de a folosi fonduri europene pentru extinderea facilităților de primire a refugiaților sau "in extremis de a folosi fonduri europene pentru construirea altor centre de primire pentru refugiați”.
Mandatul ministrului de interne la Consiliul JAI de luni a fost acela că România nu acceptă cote obligatorii și că își va respecta angajamentele inițiale de a primi 1.785 de refugiați.
”Am un mandat foarte clar dat din partea președintelui Klaus Iohannis și a premierului Victor Ponta, pe care îl voi spune acolo cu modestie, dar și cu demnitate, România își respectă angajamentele inițiale de a primi 1.785 de imigranți, atât este capacitatea în momentul de față a statului român. Bineînțeles, vom vota împotriva cotelor obligatorii”, a declarat, înainte de JAI, vicepremierul Gabriel Oprea.
La reuniunea JAI de luni, miniștrii nu au ajuns la un acord referitor la propunerea CE privind relocarea celor 160.000 de refugiați. Ei au stabilit relocarea a 40.000 de refugiați aflați în prezent în Grecia și Italia, dar pe baze voluntare.
Comisia Europeană a prezentat, săptămâna trecută, o propunere de repartizare între statele membre ale Uniunii Europene a 120.000 de refugiați sosiți în Italia (15.600), Grecia (50.400) și Ungaria (54.000).
Conform acestei propuneri, România ar urma să primească 4.646 de imigranți, dintre care 604 din Italia, 1.951 din Grecia și 2.091 din Ungaria.
Aceasta
se adaugă propunerii formulate de CE în luna mai, care prevedea
repartizarea a 40.000 de refugiați din Grecia și Italia. Potrivit
acestei propuneri, România trebuie să primească 1.705 imigranți,
dintre care 682 din Grecia și 1.023 din Italia.
Comentarii