Președintele Klaus Iohannis a avut o întâlnire bilaterală cu cancelarul german Angela Merkel în marja Consiliului European de la Bruxelles, în care au discutat mai multe teme de pe agenda Uniunii Europene.

Potrivit Administrației Prezidențiale, discuțiile dintre cei doi șefi de stat au evidențiat contextul european actual, marcat de procesul Brexit și perspectiva alegerilor europene, precum și complexitatea dosarelor aflate pe agenda europeană.

Iohannis și Merkel au discutat despre Summitul de la Sibiu, din mai 2019, unde șefii de stat din Europa vor discuta despre viitorul UE, iar cei doi lideri au evidențiat necesitatea transmiterii cu această ocazie a unei viziuni clare asupra viitorului Uniunii, pe baza consolidării unității între statele membre.

„În cadrul întâlnirii au fost abordate tematici de actualitate ale agendei europene, cu accent pe reflecția privind viitorul Europei, viitorul Cadru Financiar Multianual, problematica Brexit și gestionarea migrației la nivel european”, se arată în comunicatul Președinției.

România va prelua de la 1 ianuarie Președinția rotativă a Consiliului UE, iar din această calitate va avea de gestionat câteva dosare importante, de la ieșirea Marii Britanii din UE la negocierea bugetului pe termen lung al Uniunii.

„În ceea ce privește negocierile privind viitorul Cadru Financiar Multianual post-2020, a fost subliniată importanța obținerii în timp util a unui acord pentru a transmite un mesaj pozitiv cetățenilor europeni cu privire la capacitatea Uniunii de a consolida proiectul european”, potrivit comunicatului.

Cei doi șefi de stat și-au exprimat dorința comună de a încheia într-o manieră ordonată procesul de retragere a Marii Britanii din UE. Iohannis și Merkel au convenit că Acordul privind Brexit deja aprobat de Consiliul European este „cel mai eficient instrument pentru limitarea consecințelor negative ale Brexit pentru ambele părți”, în contextul în care premierul britanic Theresa May încearcă să obțină de la UE unele modificări ale acordului pentru a obține sprijinul Parlamentului de la Londra. Ratificarea Acordului de retragere va permite construirea unui viitor parteneriat ambițios între UE și Marea Britanie, au mai menționat cei doi lideri.

Președintele Klaus Iohannis a evidențiat angajamentul și implicarea României, ca viitoare Președinție a Consiliului UE, în avansarea agendei europene în perioada următoare, precum și necesitatea de a avea o cooperare foarte strânsă cu toți partenerii europeni, în acest sens.

La rândul său, Angela Merkel a asigurat de deplina susținere pe care Germania o va oferi României pe perioada exercitării Președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene, în contextul bunei cooperări între România și Germania în domeniul afacerilor europene, se mai arată în comunicatul administrației de la Cotroceni.